Muralima povezuju nauku i umetnost

NIŠ

Dvorište Regionalnog centra za usavršavanje zaposlenih u obrazovanju već je obogaćeno mnogim eksponatima iz sveta neuke, a ovih dana je dobilo nov izgled i jednu novu dimenziju koja upućuje na spoj nauke i umetnosti. Naime, delovi fasade zgrade Regionalnog centra oslikani su muralima što je tek početak realizacije novog projekta „Mural, nauka kroz umetnost“. Dva murala koji su završeni oslikali su učenici Umetničke škole u Nišu sa kojom Naučni klub Regionalnog centra ima odličnu saradnju. U palnu je da se projekat nastavi  od septembra kada će biti oslikano još četiri dostupne površine.                      Murali koji su već završeni povezali su fiziku sa slikarstvom. Na muralima je su prikazane formule iz fizike koje su objašnjene uz pomoć crteža i korišćenja boja.

                    „  Svi mi koji se bavimo obrazovanjem znamo da je u osnovi dobre naučne komunikacije vizijalizacija i uključivanje  svih čula. Kako stalno sarađujemo sa svim školama došli smo na  ideju da u naše projekte uključimo i učenike Umetničke škole sa kojom imamo odličnu saradnju. Zajednički smo osmislili projekat „Mural, nauka kroz umetnost“ koji je  ušao u godišnji program rada Naučnog kluba Regionalnog centra i koji je odobren i finansiran od Centra za promociju nauke iz Beograda“, kaže Jelena Anđelković, koordinator Naučnog kluba.

                        Dve dostupne površine na fasadi zgrade  su već oslikane.

                       „Učenici Umetničke  škole prošli su čitav jedan proces istraživanja kako bi razumeli sponu između nauke i umetnosti čiji su rezultat  ovi prikazi. Njima nisu data gotova rešenja koje bi oni oslikali već smo ih uputili na  istraživački rad i dvadesetak učenika se određeno vreme bavilo ovom temom. Rezultat su likovna  rešanja na kojima se vidi kako su delovi školskog gradiva utkani u crteže“, dodaje Jelena Anđelković.

                     Sam proces odlikavanja dostupnog prostora bio je treća faza projekta. Prve dve faze obuhvatile su pripremu učenika za rad. Oslikavale su ih četiri učenice uz pomoć profesorke Nevene Stevanović.

                   „ Izrada ovih murala za mene je bio jedan od većih izazova jer prvi put to radim. Prvi  put sam se susrela i sa ovom tehnikom rada i sa samim procesom oslikavanja zidne površine. Počeli smo projekat slikanjem skica u dogovoru sa profesorkom Nevenom Stevanović. Ideja je bila da spojimo nauku i umetnost. Mislim da smo u tome uspeli“, kaže Miljana Mišić, učenica treće godine Umetničke škole.

                 Sam dolazak do ideje je bio duži od oslikavanja koje je trajalo dva dana, dodaje Anđela Vučić, maturantkinja Umetničke škole.

                 „Kada se ideja rodila morale smo prvo da pripremimo površinu za oslikavanje, a potom smo radile na muralu. Želeli smo da predstavimo najupečatljivije simbole obe ove  jako široke oblasti kako bi svako ko pogleda mural shvati  šta smo hteli da kažemo.Bavili smo se  bojom, zakonom gravitacije, ideja je  bila spoj fizike i fizičkih karakteristika umetnosti“, ističe Anđela Vučić.

                Mlade umetnike Umetničke škole čaka novi izazov. Potrebno je oslikati još četiri površine, a rad na novim muralima koji će dodatno oplemeniti dvorište Regionalnog centra planirano je od septembra.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare