MUP upozorava na lažne mejlove koji sadrže virus

BEOGRAD

MUP upozorava na lažne mejlove koji sadrže virus

Kao pošiljalac lažnog mejla navodi se direktor policije (Foto MUP Srbije)
Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane i kompanije da se pojavio maliciozni program „trojanac”, koji se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne imejl adrese MUP-a invitations@mup.gov.rs, i naglašava da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju.

MUP je u saopštenju pozvao kompanije i građane da, ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku, to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl adresu vtk@mup.gov.rs.

U lažnom imejlu pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i primaoca poruke poziva da dođe u policiju, vezano za navodnu istragu koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata, objašnjavaju iz MUP-a.

Kako se navodi, reč je o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu preko kojeg se lažno predstavlja da se imejl šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl „pdf.iso”, koji u sebi sadrži maliciozni „trojanac” koji detektuje 22 antivirusna alata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca ove fišing kampanje, navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare