MUP: SPOMENIK POGINULIM POLICAJCIMA U CRKVI U BUJANOVAČKOJ BANJI

BEOGRAD

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obaveštava javnost da je odluka o premeštanju spomenika pripadnicima srpske policije koji su poginuli tokom oružanih sukoba od 2000. do 2002. godine, iz mesta Gropa u dvorište crkve „Sveti Jovan“ u Bujanovačkoj banji, doneta iz više opravdanih razloga – ekonomskih, bezbednosnih i praktičnih, saoopšteno je danas.
“Ministarstvo izričito odbacuje ocenu Demokratske stranke Srbije da se prebacivanjem spomenika u „istu ravan stavljaju branioci zemlje i teroristi“ i ističe da se policija uvek se sa ponosom seća i ne zaboravlja pripadnike koji su svoj život dali braneći zemlju i njene građane.
Namera Ministarstva je da se prebacivanjem spomenika omogući da porodice stradalih policajaca, kao i svi ostali, mogu u svakom momentu lako i jednostavno prići spomeniku.
Naime, zbog činjenice da je spomenik podignut na zabačenom mestu i da postoje određeni bezbednosni rizici, 12 godina porodice stradalih policajaca nisu bile u mogućnosti da ga obiđu i odaju poštu svojim najmilijima. Crkva „Sveti Jovan“ nalazi se u Bujanovačkoj banji u blizini auto-puta i to će u mnogome olakšati porodicama i drugim ljudima da do spomenika dođu.
Takođe, jedan od razloga za izmeštanje spomenika bili su ogromni troškovi obezbeđenja spomenika, s obzirom da je iz bezbednosnih razloga o njemu dnevno brinulo 27 žandrama u tri smene, što je državu Srbiju na godišnjem nivou koštalo oko 450.000 evra.
Izmeštanje spomenika koštaće 300.000 dinara i neće biti dodatnih troškova oko njegovog čuvanja”, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare