MOR i UNICEF: Milijardu i po dece bez porodične ili dečje naknade

ŽENEVA-BEOGRAD

Širom sveta radno je angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od 5 do 17 godina, a procena je da bi zbog rasta siromaštva i socijalne ugroženosti taj broj mogao da poraste za još 8,9 miliona već do kraja 2022. godine, ukazuje se u najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF). 

Socijalna zaštita smanjuje porodično siromaštvo i ugroženost – ključne uzroke dečjeg rada, navodi se u tom dokumentu MOR-a i UNICEF-a uz ocenu da se premalo napredovalo u obezbeđivanju uslova da sva deca uživaju socijalnu zaštitu, preneo je portal Nezavisnost.org.

Širom sveta, 73,6 odsto, ili približno milijardu ipo dece, uzrasta do 14 godina, ne prima porodičnu ili dečju novčanu naknadu. Taj veliki jaz u socijalnoj zaštiti mora se brzo eliminisati, zaključuju MOR i UNICEF. Vlade mogu sprovoditi niz politika za unapređenje socijalne zastite, ali ako kreatori politika ne budu delovali odlučno, pandemija COVID-19, aktuelni ratni sukobi, rastuće siromaštvo i klimatske promene samo će povećati rasprostranjenost dečeg rada, ukazuje se u studiji.

Više od 160 miliona dece širom sveta, što znači svako deseto dete uzrasta od 5 do 17 godina, i dalje je radno angažovano. Taj trend je postojao i pre krize COVID-19 ali je procenjeno da bi bez strategija za njegovo ublažavanje broj dece koja su prinuđena da rade mogao da poraste za 8,9 miliona već do kraja 2022. godine, zbog rasta siromaštva i socijalne ugroženosti.

„Postoji mnogo razloga za ulaganje u univerzalnu socijalnu zaštitu, ali eliminacija dečjeg rada mora biti jedan od najubedljivijih, s obzirom na njegov poguban uticaj na prava i dobrobit dece“, izjavio je generalni direktor MOR-a Gaj Rajder.

U cilju jačanja sistema socijalne zaštite za prevenciju i eliminaciju dečijeg rada, MOR i UNICEF su definisali niz preporuka:

– Zatvoriti jaz u pokrivenosti dece socijalnom zaštitom dece. To znači davanje prioriteta dečjim dodacima, kao i proširenje socijalne zaštite na dve milijarde radnika u neformalnoj ekonomiji, čime se podržava njihov prelazak iz neformalne u formalnu ekonomiju.

– Izgraditi integrisane sisteme socijalne zaštite. Smanjenje dečjeg rada biće lakše ako zemlje imaju sistem socijalne zaštite koji obezbeđuje adekvatne beneficije tokom celog životnog ciklusa, od dečji, porodičnih i porodiljskih dodataka, preko naknada za nezaposlene do starosnih penzija, kao i zdravstvene zaštite.

– Obezbediti da program socijalne zaštite bude inkluzivan i osetljiv na rad dece kako bi se on maksimalno smanjio.

– Nadograditi političku posvećenost za okončanje dečjeg rada i uspostavljanje univerzalne socijalne zaštite kako bi se ojačao društveni konsenzus za akciju. Agenda održivog razvoja i snažan konsenzus postignut na Međunarodnoj konferenciji rada 2021. godine, kao i ishod tek završene Pete globalne konferencije o dečem radu u Durbanu, mogu pomoći u koordinaciji međunarodnih inicijativa.

– Promovisati ulaganje u sisteme socijalne zaštite kao pokretače razvoja. Skoro sve zemlje imaju mogućnosti da mobilišu domaće resurse za progresivno ulaganje u jačanje svojih sistema socijalne zaštite posvećene deci.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare