Molitvena podrška narodu, monaštvu i sveštenstvu SPC u Crnoj Gori

LESKOVAC

Crkvena opština Leskovac organozovala je krsni vhod i moleban radi molitvene podrške, kako je navedeno, stradajućem narodu, monaštvu i sveštenstvu Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Litija je krenula od crkve Prepodobnog Simeona Mirotočivog u naselju „Dubočica“ do saborne crkve Svete Trojice i crkve Odžaklije u kojoj je i održan moleban.

Okupljeni građani su se odazvali na poziv crkvenih velikodostojnika i sa sobom nosili ikone i državna obeležja. Obraćajući se okupljenima nakon molebana jerej Miroslav Jovanović je rekao da je sloboda utkana u dušu našeg čoveka još od prvog vladara, Jovana Vladimira, vladara zete i Duklje, odnosno današnje Crne Gore.

“Narod koji jednom oseti slobodu i oslobodi se okove, više se u okove ne vraća”, rekao je on.

.

„Kada naš srednjevekovni pesnik pred kneza Lazara stavlja onu čuvenu dilemu da se opredeli izimeđu carstva zemaljskog i carstva nebeskog, opredeljivenje za te stvari je u stvari opredeljivanje za vrednosti hoćemo li biti slobodni ljudi ili ponizni robovi. I ma koliko nam danas govore da su finansije, ekonomija i digitalizacija od suštinskog značaja za našu egzistenciju, mi vidimo da je u čitavoj Evropi najbitnije pitanje za svaki narod pitanje identiteta” ,rekao je on pred okuplčjenim građanima.

” Mi vidimo da se danas, na naš očigled, stvaraju veštačke nacije od našeg naroda. Možda neko može da vrši eksperiment menjanja svoga identiteta, ali to ne sme i ne može da nameće drugome. Upravo to se dešava i zato se naš narod u Crnoj Gori podigao, jer ne želi da mu menjate njegov vekovni identitet”, rekao je jerej Jovanović i dodao “danas je Crna Gora svetilo Evrope i sveta. Tamo se desio narod, a glas naroda je glas Božiji”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare