„Moja omiljena tetka“ ili igrom do prevazilaženja predrasuda

NIŠ

 Tetka Em i dečak Jovan glavni su junači društvene igre „Moja omiljena tetka“ koja je nedavno promovisana u Nišu a koja je nastala po istoimenoj knjizi čiji je autor Marija Jovanović.  Cilj igre koja je namenjena uglavnom mališanima ali joj ne odolevaju ni starije osobe koje se često pridružuju deci u igri, je da  skrene pažnju na svakodnevne barijere sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, kako one arhitektonske, tako i one koje se nalaze u glavama ljudi. Igrica ima i svoju poruku koja je jasna a glasi da svi imaju iste potrebe bez obzira da li se radi o osobama sa invaliditetom ili ne. Osim toga, deca na ovaj način, igrajući se, uče i kako barijere mogu da se prevaziđu. Radionica u Nišu organizovana je u partnerstvu Doma kulture Brestovac i Udruženja za negovanje tradicije “Višnja”, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Tokom radionice mališani su mogli da se oprobaju u igri, a sudeći po njihovim reakcijama više su nego zadovoljni.

     “Deca uče kroz igru, te je ideja je da sim se upravo na ovaj način skrene pažnja na osobe sa invaliditetom i na sve one prepreke sa kojima se suočavaju bilo da su one arhitektonske ili društvene. Na taj način će oni od malena naučiti da svi mi imamo iste potrebe, ali nejednake mogućnosti i postaju osobe bez predrasuda”, kaže Marija koja je autorka i knjige i igrice.

      Akteri igrice su već pomenuta tetka Em i dečak Jovan. Njihova zajednička slabost je ljubav prema palačinkama i to onim koje su napunjene nutelom.

     “Akteri igre su junaci knjige,  Jovan i tetka Em koji žude za omiljenim  palačinkama sa nutelom, ali im nedostaju sastojci. S toga oni odlaze u nabavku, ali se usput susreću sa brojnim preprekama koje su za tetku nepremostive samo zato što se kreće na točkovima poput rupe na putu, prodavnice bez rampe, visokopodne autobuse, parkirana vozila na trotoaru”, pokušava Marija rečima da dočara igru.

    Junaci knjige i igrice nastaviće svoje avanture, a jedna od želja im je da vrate veru u Deda Mraza. Kako se praznici sa Deda Mrazom bliže uskoro će mališani uživati i u ovoj igrici na novoj promociji i na novoj radionici.  

    Inače, podsećanja radi, Marija Lazarević iz čijeg je pera i uz pomoć čije mašte je prvo izašla knjiga a potom i igrica „Moja omiljena tetka“  autorka je i bojanke istom tematikom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare