Mogerini o sastanku sa Tacijem I Vucicem

BRISEL

Služba visoke predstavnice EU za spoljnu i politiku bezbednosti Federike Mogerini je večeras saopštila da je ona u Briselu priredila “sastanak na visokom nivou dijaloga s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom Serbije(Aleksandrom) Vučićem”.“Evropska unija očekuje da Serbija i Kosovo brzo ispune svoje obaveze prema dijalogu, imajući u vidu direktnu povezanost sveobuhvatne normalizacije odnosa među njima, i konkretnih izgleda njihovih aspiracija prema EU” – piše u saopštenju.

“U svojim razgovorima s dvojicom predsednika, Federika Mogerini je naglasila potrebu Kosova i Srbi da obezbede uslove za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera suprotnih duhu normalizacije”, navodi se uusaopstenju  .

Na kraju saopštenja se kaže da su “razgovarali o potrebnim koracima za put napred i odlučili da ostanu u stalnom kontaktu narednih dana da bi procenili ono što sledi današnjem sastanku”.

 

 

Vucuc o dijalogu

Srpsk predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, posle nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, da su pred Srbijom teški dani u političkom smislu i da će razgovor s Prištinom biti nastavljen kada ona povuče svoje protivpravne odluke, prenose mediji

Posle svog zajedničkog sastanka s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, Vučić je za RTS rekao da brojne evropske zemlje pokušavaju da izbace Srbiju iz energetske mreže sa severa Kosova, ocenivši da je reč o protivpravnom potezu usmerenom protiv Srbije.

“Evropljani očigledno pokušavaju da nas izbace odatle (sa severa Kosova) protivpravno, sutra ili u ponedeljak će biti ta odluka. Do sada su se protiv nas, protiv prava, izjasnili Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Holandija, i naravno Hravstaka. Za nas su se izjasnili Slovačka, Španija, Bosna i Hercegovina”, naveo je Vučić.

On je dodao da sever Kosova dobija struju s teritorije centralne Srbije i da je u nacrtu energetskog sporazuma bilo jasno formulisano da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) koja bi osnovala dve mešovite kompanije koje bi bile posrednice do kompanije Kosta, albanskog operatera iz Prištine.

“Pošto ZSO nije formirana krivicom Prištine, oni nama sada hoće da otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoiniji, dva prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori”, kazao je Vučić.

On je u izjavi za RTS kritikovao i ovonedeljnu odluku Prištine o povećanju poreza na uvoz srpske robe, za koju je rekao da je suprotna Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini – CEFTA, a kritikovao je i najave osnivanja vojske Kosova.

“Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno, suprotno CEFTA, doneli odluku da povećuju poreze od 10 odsto na robu iz Srbije, što je osudila i EU, ali očigledno se niko nije naročito uzbudio, njima ta odluka ostane na snazi. Oni govore o formiranuju vojske Kosova i o slanju jedne divizije na sever, suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu sa NATO”, kazao je predsednik Srbije.

On je rekao da će dijalog biti nastavljen kada Priština povuče protivpravne odluke, jer je Srbija “uvek spremna da razgovara o kompromisima”.

“Dijalog će biti nastavljen kada Priština povuče protivpravne odluke, mi smo uvek spremni da razgovaramo o kompromisima, ali ne sa nekim ko će da vas vara svakog dana. Niko od naših ljudi se ovde neće pojaviti dok oni ne povuku svoje protivpravne odluke”, rekao je Vučić.

Srbija neće primenjivati protivpravne odluke Prištine, dodao je.

“Mi smo rekli da razumemo šta vi iz Evrope radite protiv nas, mi nećemo sprovoditi njihove odluke, žalićemo se na svim mestima. I kad donesu protivpravnu odluku, mi je nećemo primenjivati, jer vam nećemo dati da zgazite naš narod i našu zemlju, na severu Kosova i u celini”, kazao je Vučić.

Dodao je i da kosovska vojska neće doći na sever Kosova.

“Oni koji misle da će da dovode vojsku na sever Kosova – to se neće dogoditi. Srbija ne želi sukobe, želi mir sa Albancima, ali Srbija neće dozvoliti ugrožavanje svog naroda”, rekao je Vučić.

Naveo je da Priština mora da ispuni makar ono što su njeni zvaničnici potpisali.

“Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali, ispunite makar ono što se potpisali pre 10 godina (CEFTA), pa onda i ono što ste potpisali pre 5 godina (Briselski sporazum)”, dodao je predsednik Srbije.

 

 

Taci o dijalogu

Predsedni Kosova Hapšim Tači je večeras posle sastanka u Briselu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje visoko predstavnice EU Federike Mogerini izjavio da je sastanak bo praćen “agresivnim ponašanjem srpske delegacije” i ocenio da se dijalog ne može voditi ultimatumima, niti agresivnim glasom.

Kako javljaju prištinski mediji, Tači je rekao da je u interesu dve zemlje da se postigne mirovni sporazum i da se definitivno Kosovu i Srbiji stvori prostor za evropsku perspektivu.

“Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se stvari kretati. To je ne tako lak izazov da se ovde suočimo. U interesu je da cela politička scena Kosova preduzme odgovornost za istorijski sporazum”, kazao je Tači.

Ocenio je da je “trenutak za novi zamah koji treba iskoristiti”, istorijska mogućnost da dođe do priznanja Kosova.

“Imam svoje rezerve prema procesu, mala je mogućnost da dođe do sporazuma, ali treba da nastavimo da radimo. Diskurs Vučića je bio agresivan, dok smo mi imali pravičan i balansiran odnos za realnu mogućnost zamene rezolucije (Saveta bezbednosti UN) 1244”, kazao je Tači.

Kosovski predsednik je rekao da je stav Kosova jasan, da nema alternative dijalogu. Ostale alternative su populistički glasovi i incidenti.

“Beograd nema potrebe da se boji dijaloga. Kosovo će biti odgovorno i u dijalogu, ali i u svom delovanju. Opšta klima nije dobra, ali sam siguran da je dijalog proces za postizanje sporazuma za koji verujem da će se postići”, kazao je on.

“Mi ćemo biti odgovorni u postizanju naših stremljenja”, kazao je kosovski predsednik i dodao da su to međusobno priznanje i prijem Kosova u Ujedinjene nacije nakon postizanja sporazuma.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare