Moderne elektrane, koridor, brzi drumovi: Šta sve Srbija može da izgadi od para koje će dati na „rafale“

BEOGRAD

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio kupovinu francuskih rafala za Vojsku Srbije. Koliko to ima smisla ako se na terazije sa jedne strane stavi trošak, a sa druge vojni značaj i druge preke potrebe zemlje?

Nabavka francuskih rafala u Srbiji baš i nema mnogo smisla, ocenjuju domaći stručnjaci za Danas. (Foto: WorldInMyEyes , Pixabay)

Nabavka francuskih vojnih aviona „rafal“ se nikako ne može smatrati mudrom investicijom, jer Srbiji su znatno potrebnija ulaganja u infrastrukturu, energetske projekte, poboljšanje poslovnog ambijenta i školstvo, ocenili su za Danas od petka domaći stručnjaci.

Za novac koji će biti izdvojen za borbene avione mogle bi biti izgrađene reverzbilne hidroelektrane „Bistrica“ i „Đerdap 3“, odnosno veliki projekti poput solarne elektrane jednog gigavata i vetroparka iste instalisane snage.

Tri milijarde evra su otprilike dovoljne za izgradnju Moravskog kordiora i brza saobraćajnica Sombor – Kikinda.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić navodi za list da u vojnom smislu kupovina tih aviona ne znači mnogo, jer u okruženju postoje zemlje sa znantno većim i opremljenijim vojnim snagama, koje su i ekonomski moćnije od Srbije.

Ekonomista Milan R. Kovačević je ocenio da je ulaziti u bilo kakve investicije, pa i u one u vojnom sektoru, a da ne postoje procene kako će se to u narednih pet godina odraziti na budžet, potpuno neozbiljno i ne može se smatrati dobrim potezom. (Fonet)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare