Model rada sa djacima diktira epidemiološka situacija, prosvetari zakazali protest za 31.avgust

NIŠ

Do početka nove školske godine ostalo je još manje od mesec dana, prosvetni radnici se vraćaju u škole 17.avgusta, a precizno upustvo kako će izgledati početak školske godine profesori još nisu dobili. Pominje se mogućnost da svi krenu na nastavu sa odeljenjima u punom sastavu što je najmanje izvesno, ali i da učenici u nižim razredima dolaze na nastavu, a u višim razredima osnovnih kao i u srednjim školama odeljenja budu prepolovaljena i dok su neki đaci u školi drugi deo nastavu prati onlajn.Školama je ovih dana stigao i dopis u vezi sa početkom školske godine iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

                      “Najvažniji cilj nam je očuvanje zdravlja čitavog stanovništva, a za to je, pa i za sve druge oblasti kao što je i način obrazovanja, jedan od uslova da se u što većem broju vakcinišemo“, podseća Ružić i dodaje da do početka školske godine nije ostalo još puno dana, a da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi, koja u velikoj meri zavisi od broja vakcinisanih građana.

                     Minsitar prosvete dalje kaže da je ministarsvo u dopisu školama apelovalo i na škole  da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba. Naglasio je da je “intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije što kao ministar prosvete ne može ni da učini.“   

                       On je dodao da se u dopisu, izražava zahvalnost svim zaposlenima u prosveti koji su se do sada vakcinisali, a kojih ima oko 50 odsto od ukupnog broja, ali što je nedovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u mnogo regularnijim okolnostima.

                 Članovi Unije dindikata prosvetnih radnika Srbije kažu da je pravu pometnju među đacima, roditeljima i nastavnicima izazvao je dopis Ministarstva prosvete u kome se između ostalog pominje i vakcinacija dece starije od 12 godina.

                      “Mene je ta stavka vrlo iznenadila jer do pre nekoliko dana govorili smo o tome da će deca biti vakcinisana u slučaju da boluju od bolesti koje bi kovid kogao da iskomplikuje. Apsolutno se o nekoj opštoj vakcinaciji dece nije govorilo“, kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u razgovoru za Glas Amerike koji je objavljen na sajtu UNIJE.

                  Prema podacima Instituta Batut do sada je vakcinisano oko 4.000 učenika, što je po rečima Jasne Janković minoran broj u odnosu sa 850.000 školske dece u Srbiji. Čak i da se postigne dogovor o vakcinaciji učenika – to bi bilo veoma teško sprovesti, kaže ona.

                  Prema njenim recima ovo bi bila treća atipična školska godina, što je vrlo traumatično i za đake, i za nastavnike.

                  “Mi nemamo kapacitet da počnemo tradicionalno školsku godinu zbog toga što su naša odeljenja ogromna po gradovima. Mi imamo preko 30 učenika i to je bio razlog što smo morali da delimo naša odeljenja. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je 16. juna održala protest “manje je više”, želeći da upozori Ministarstvo da bismo iz ove krize možda mogli da izvučemo neke pametne zaključke, kao na primer da smanjimo broj učenika u odeljenju“, istakla je Jasna Janković.

                      Posle protesta 16. juna, Unija sindikata prosvetnih radnika će i 31. avgusta organizovati veći protest i, kako kaže, prošetati do Vlade kako bi upozorili ministra na sve probleme.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare