Moć muzeja u okviru manifestacije „Muzeji za 10“

LESKOVAC

I ove godine se leskovački Narodni muzej pridružio nacionalnoj muzejskoj inicijativi manifestaciji „Muzeji za 10“, najvećoj u Srbiji i jedinstvenoj u Evropi. Ovogodišnja manifestacija je osma po redu i pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Posetioci su imali sedam dana besplatnog programa za raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci su mogli da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti. Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je „Moć muzeja“, jer ova ustanova kao jedinstveno mesto otkrića nas uči o našoj prošlosti i otvara vidike za nove ideje.

Leskovčani, ali i svi drugi su bili u mogućnosti da vide stalnu postavku muzeja „Vremeplov leskovačkog kraja“ koji u dve izložbene prostorije prikazuje život u Leskovcu od praistorije preko rimskog doba, srednjeg veka, turskog perioda do 1941. godine dvadesetog veka, a deo postavke čini i stalna taktilna izložba namenjena slepim i slabovidim osobama.

Mogla se posetiti i Gradska kuća, jedinstven primer balkansko-orijentalnog graditeljstva u 19. veku i pogledati postavka koja prikazuje način uređenja kuće u prvoj polovini 19. veka, a u sklopu Gradske kuće nalazi se dečji muzejon, mesto posvećeno najmlađim posetiocima.

Razvoj leskovačke tekstilne industrije i razlog zbog kog je Leskovac bio nazivan Srpski Mančester može se saznati posetom Tekstilnom muzeju u selu Strojkovcu. Arheološki lokalitet Caričin grad iz 6. veka takođe je bio deo manifestacije Moć muzeja.

U posebne programe uvrštene su izložbe „Oblačenje i kićenje u leskovačkom kraju od praistorije do savremenog doba“, porodični program „Vremepolov leskovačkog kraja“, a održane su i razne radionice za najmlađe, uz naravano, neizbežnu Noć muzeja, kada su, po tradiciji vrata muzeja za posetioce bila otvorena i u kasnim noćnim satima.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare