Mladom Veljku medalja za zasluge, Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” orden

NIŠ

 Povodom Dana državnosti održana je  ceremonija u Predsedništvu tokom koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao zaslužne pojedince i institucije  Sretenjskim ordenom i zlatnim medaljama za hrabrost Miloš Obilić kao i zlatnim medaljama za zasluge.

Najmlađi nagrađeni  na ceremoniji je Veljko Đurić iz Niša koji je iz ruku predsednika Srbije dobio medalju za zasluge. Veljko Đurić  je učenik prvog razreda  Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu.

              “Izuzetno sam ponosan zbog nagrade koju mi je uručio predsednik Aleksandar Vučić posebno što sam najmlađi dobotnik. Nagrada koju sam sada dobio svojevrsna je kruna mog rada u dosadašnjem periodu, ali je istovremeno i obavezujuća. Ne mogu da iskažem rečima kako sam se osećao dok sam sedeo sa ostalim dobitnicima koji su sa mog stanovišta učinili tako puno za zemlju u svim oblastima”, kazao je neposredno posle uručenja nagrade Veljko Đurić.

            Mladi Veljko Đurić  je već kao osnovac bio kolekcionar nagrada iz   različitih predmeta, navodi se u obrazloženju predloga za nagradu. Dobirnik je Vukove nagrade, dvostruki je prvak Srbije iz istorije, šampion  i vicešamšion iz književnosti, drugoplasirani je iz fizike i treći iz matematike na zvaničnim državnim takmičenjima. Pobednik  je Internacionalne ekološke olimpijade 2019.godine. Proglašen je za najmlađeg mladog ambasadora svih osnovnih škola u Nišu, a  2018.godine je učestvovao na Forumu mladih naučnika u Nišu  kao  najmlađi govornik u istoriji održavanja ove smotre.  Svojim primerom  motiviše veliki broj drugova da se uključe u volonterske i humanitarne aktivnosti.

            Narodna biblioteka “Stevan Sremac” u Nišu je na istoj ceremoniji nagrađena   Sretenjskim ordenom drugog stepena koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio direktorki biblioteke u Nišu Sonji Šuković.

            Narodna biblioteka “Stevan Sremac” iz Niša proslavlja 140 godina rada, navedeno je u obrazloženju. Odnovana je odmah po oslobođenju Niša od Turaka sa  zadatkom da čuva i baštini ogromno kulturno – istorijsko nasleđe,  gaji i razvija srpski  jezik i književnost. Bogat književni fond ali sada i digitalna biblioteka donosi ovoj instituciji više od 30.000 korisnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare