Mladog niškog pijanistu komšija prijavio zbog sviranja klavira

NIŠ

 Vladimir Aćimović ima 18 godina i već sada ga mnogi vide u samom vrhu klasične muzike. U prilog tome idu i mnogobrojne nagrade koje je osvajao i osvaja na međunarodnim i državnim takmičenjima, koncertima za koje se izvođači biraju na preporuku Ministarstva kulture. I dok članovi žirija, koji su gotovo po pravilu, eminentni svetski stručnjaci klasične muzike, čuveni svetski pijanisti, ostaju bez reči slušajući mladog Aćimovića, komšiji iz  zgrade u Nišu to je buka koja mu remeti mir.

                   Protiv  Vladimira Aćimovića,   studenta treće godine na Fakultetu umetnosti u Beogradu kao i Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu vodi se postupak pred Prekršajnim sudom u Nišu, jer ga je komšija prijavio zbog sviranja klavira.  Mladom muzičaru preti novčana kazna od pet do 30.000 dinara samo zato što je u svom stanu u stambenoj zgradi na Bulevaru Nikole Tesle, vežbao na instrumentu radi daljeg umetničkog usavršavanja.  Mladić, koji je tokom svoje karijere u više navrata predstavljao Srbiju na međunarodnoj sceni zbog čega je nagrađen stipendijom Ministarstva prosvete za izuzetno nadarene studente, uputio je pismo najvišim državnim instancama i obavestio ih o ovim događajima.

                      ‘’Uprkos čestim odsustvima iz Niša zbog studija na dva fakulteta, godinama doživljavam šikaniranje iza koga stoji jedan stanar zgrade, svaki put kada se i u vreme propisano kućnim redom, makar i na deset minuta začuje klavir. Moje komšije, svi osim jednog su mi dale saglasnost da par sati dnevno sviram na klaviru, što mi je neophodno za bilo kakvu vrstu napretka. Ostatak umetničkog usavršavanja ostvarujem korišćenjem električnog pijanina, kupljenog samo zato da bih izbegao dalje šikaniranje. To sam morao da uradim jer nailazim na veliko nerazumevanje, za ono što je širom sveta normalno, posebno u nedostatku specijalnih prostora u relevantnim institucijama‚‚-objašnjava Aćimović.

                      Kaže da se oseća poraženo što je, kako ističe, verovatno jedina osoba u Srbiji protiv koje je pokrenut  prekršajni postupak zbog sviranja klasične muzike u vremenu propisanim kućnim redom.

                       ‘’ Rečeno  mi je da mojim radom, za koji odgovorno tvrdim da je najplementije zanimanje na svetu, kršim Zakon o javnom redu i miru. Predlagano mi je da skupoceni instrument, koji su moji roditelji nabavili ne bih li imao najbolje moguće uslove za razvoj, prebacim u podrum a prećeno mi je i njegovim oduzimanjem. Kao uzorni student i građanin, osećam se duboko poraženim što sam  sa svojih osamnaest godina primoran da izlazim pred sud zbog nečeg što je u Evropi stvar koja izaziva poštovanje kako pojedinca tako i sistema. Naša zemlja je poznata širom sveta klasične muzike kao rasadnik talenata, a ovakvo postupanje može ugroziti sve nas koji su primorani da rade kod kuće  posebno u svetlu svetske krize usled pandemije. Neophodno je da se jasno razgraniči, sviranje klavira nije buka i umetnost ne može i ne sme biti prekršaj‚‚ – navodi Aćimović,  koji je uz pismo  najvišim državnim institucijama priložio i biografiju.  U njoj se između ostalog navodi da je i dobitnik nagrade fondacije „Art Link“ za najperspektivnijeg umetnika u Srbiji za 2019. godinu, te da je Srbiju predstavljao na međunarodnom festivalu u Kremlju na kojem je kao predstavnik Ministarstva kulture RS nastupio sa Predsedničkim orkestrom Rusije.

                    U niškom Prekršajnom sudu potvrđeno nam je da je protiv Aćimovića u toku prekršajni postupak .

                      ‘’Protiv njega je policija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka jer je 16. februara između 10 i 14 sati svirao klavir u stanu čime je prekršio Zakon  o javnom redu i miru, član koji se tiče buke u stambenim objektima. On je saslušan  9. septembra,  ostaje da se saslušaju svedoci nakon čega će se doneti odluka. U međuvremenu će se izmeriti  intenzitet buke, kako bi se utvrdila osnovanost prijave koja je protiv njega podneta – objasnio je Mišel Marković, predsednik Prekršajnog suda.

                   Kazao je da postoje tri mogućnosti, zavisno od ishoda sprovedenog postupka.

                      ‘’ Može biti kažnjen, oslobođen ili mu se može izreći opomena. Maloletnicima se izriču ukori u ovakvim situacijama, ali je on u međuvremenu postao punoletan. Međutim, ukoliko se utvrdi da je počinio prekršaj, može mu se kao olakšavajuća okolnost uzeti to što je u vreme izvršenja prekršaja bio maloletan‚‚ – kazao je Marković.

                         I dok se u mnogim zemljama traga za mladim talentima pored čijeg imena bi se našla i zastava te zemlje, kod nas se mladi prijavljuju za remećenje javnog reda i mira. A mladi Vladimir Aćimović je samo svirao klavir. I to ne bilo kako već vrhunski jer je pred njim svetla pijanistička karijera.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare