Mlađi osnovci na neposrednoj nastavi, a ostali po kombinovanom modelu

NIŠ

Tim za škole doneo je odluku da od danas  24. januara, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe. Za učenike srednjih škola nastava će se, takođe, odvijati prema kombinovanom modelu.

      „ Ovakvu odluku doneli smo nakon detaljne analize svih parametara i podataka nadležnih institucija.  U ovom trenutku, ovo je najbolje rešenje i za učenike i zaposlene. Važno je da održimo kontinuitet nastavnog procesa, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“, rekao je Branko Ružić, prvi  potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

      On je naveo, da će Tim za škole, kao i do sada pratiti stanje i donositi odluke na nedeljnom nivou.

      Za  vreme i tokom boravka u školi, od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta, obavezna je upotreba zaštitnih maski  za sve zaposlene, učenike i treća lica. Takođe, potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

      Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 12.  do 19. januara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 3074 (0.4 posto) obolelih. Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva KOVID-19 u istom periodu izniznosio je 2.8 posto.

    Mada u Uniji sindikata prosvetenih radnika Srbije misle da trenutna situacija ne ide na ruku početku nastave zbog velikog broja obolelih građana, nadležni u niškim osnovnim i srednjim školama kažu da do sada nije bilo većih problema u organizovanju nastave, ta da su se i deca i profesori osećali najzaštićenije u školama zbog pridržavanja i strogog sprovođanja naloženih epidemioloških mera.

   Direktori gotovo svih osnovnih i srednjih škola kažu da su škole spremne za nastavnak školske godine. Bili je u proteklom periodu bolesnih i nastavnika i učenika, ali se to nije u značajnoj meri odrazilo na organizovanje nastave mada je u nekim situacijama bilo malo teže pronaći zamenu za nastavnika koji je odsutan. Takođe, navode i da su deca bila u izolaciji ali uglavnom zbog roditelja koji su bili inficirani.

    „Naši učenici pohađaju stručnu škola u kojoj dobar deo nastave čini praksa i koja ne može da se zameni onlajn nastavom. Naši učenici praksu imaju i u preduzećima, ali i sa njima postoji dogovor o strogoj primeni epidemioloških mera tako da ni tu nemamo problema“, kaže Nebojša Sokolović, direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ koji dodaje da je škola spremna da danas primi đake.

   U OŠ „Radoje Domanović“ trenutno su dva nastavnika pozitivna na koronu, kaže direktorka škole Dušica Tričković. Ona dodaje da tačan podatak koliko je učenika zaraženo nema, ali da će se to znati kada polugodište počne. Dodaje da je u prvom polugodištu samo jednom organizovana onlajn nastava u trajanju od sedam dana, a da broj zaražene dece nije bio veliki.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare