Mladima treba podrška lokalne sredine za projekte EU

NIŠ

Kakvu podršku Evropske unije imaju mladi na jugu Srbije i koji su uspešni evropski projekt – tema je tribine koja je danas odrana u Evropskom kutku u Nišu.

Na samom početku je prikazan kratak video prilog o projektu koji je radila NVO “Otvoreni klub” iz Niša.

Nakon toga razgovaralo se  o evropskim projektima u Nišu koji se tiču mladih, mogućnostima koji se mladima i organizacijama za mlade nude, koliko su mladi toga svesni i koliko koriste fondove EU. Bilo je   reči  I o vidljivosti koju neki od uspešnih EU projekata imaju na jugu, kao i šta možemo da uradimo da više mladih koriste fondove EU.

“Niš je idealan prostor za rad. Mnogo je lakše osvajati nešro u ovom gradu što nam nedostaje I postoji prostor da se ispolji aktivnost mladih ljudi. Postoje uslovi da jedan mlad čovek dobije sve aktivističke uslove da se razvije u jednu odgovornu jedinku lokalne zajednice I da bude reprezent Niša . Niš može da se pohvali da na svim događajima vrlo često ističe kao primer u omladinskom aktivizmu I volontarizmu, tako da to treba negovati na dalje ”, rekao je  Marjan Cvetković iz Tima Evropa Srbija – ekspert u oblasti rada sa mladima koji je mišljenja da su organizacije poput NVO “KOM 018” , “Otvpreni klub “ prepoznati kao partneri i na naciolanlnom nivou  a i šire od strane međunarodnih organizacija.

Ivana Vrackić iz  Sekretarijat za omladinu i sport Grada Niša govorila je o tome šta su pokazala istraživanja, koji je to odlučujući faktor koji opredeljuje uspešnost jednog mladog čoveka. Istraživanjem se došlo do zaključka do to nije urođena inteligencija, škola,  kako bi se u prvom trenutku mislilo, već podrška, mentorstvo.

“Najveći kvalitet “Otvorenog kluba I organizacija tog tipa je što oni stoje iza mladih u usmeravaju ih, daje im instrukcije, budi u njima ono što je najbolje”, rekla je Vrackić. Ona im je čestitala na dvadesetogodišnjem radu i podršci mladih. Ona je potencirala da na teritoriji grada funkcionišu organizacije civilnoh društva koje odlično rade I njima je neophodna veća pomoć I podrška grada u učestvovanju u evropskim projektima.

“ Zadnjih devet godina se trudimo da mladima omogućimo da rade, da se razvijaju , da deluju i da izađu iz formalnog obrazovnog sistema jer u njemu ne postoji mesta za individualnost. Mi smo saradnju sa Wvropskom unijom počeli 2008. Kroz prekpograničnu saradnju sa Bugarskom , kasnije smo tu saradnju nastavili, I evo danas smo nosioci dva Erazmus projekta”, rekao je Nikola Božanović, NVO “KOM 018”

„Mladi do njih teško dolaze zbog velike kontribucije i koju im niko ne obezbeđuje u punom iznosu. Ti projekti omogućuju održivost organizacija mladih i duže traje, pokrivaju troškove projektnog tima i administrativne troškove. Ima mogućnosti i za zapošljavanje mladih, ali program ERAZMUS+ je omogućio mobilnosti mladih“, rekla je Olgica Bajić, OCD “Otvoreni klub”.

Danas je rečeno da je juče raspisan jedan konkurs koji treba da mobiliše mlade I koji će trajati do kraja maja. Potencirano je da su dobri i oni standardni programi koje svake godine raspisuje delegacija EU u Srbiji kao i onaj koji se odnosi na podršku civilnom društvu.

Mladima su najzanimljiviji projekti preko kojih mogu da putuju, preko kojih mogu da upoznaju svoje vršnjake, razmenjuju svoja iskustva- uglavnom su to studenti. Oni projekti koji privlače održivost su veći i jači.

„Mlade najviše zanima sve što se tiče školskog sistema- koje su mogućnosti da razmene iskustva sa svojim drugarima iz neke evropske zemlje. To su programi razemene, za dobijanje stipendija, ali i gde mogu da dobiju određene veštine koje ne mogu da dobiju u domaćem školstvu“, iskustva su Merjana Cvtkovića.

Najveći problem mladih predstavlja,  kada je reč o tim programima, neinformisanost. Trebalo bi ojačati omladinske organizacije koje će moći da odgovore zahtevima donatora, ali ih moramo informisati, da li individulano, ili ne, da se uključe u program međunarodnih organizacija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare