Mladi u Srbiji razočarani i nepoverljivi

BEOGRAD

(Istinomer)

Mladi u Srbiji su razočarani, prate politička dešavanja, brine ih nezaposlenost i zbog toga žele da odu iz zemlje, čulo se na predstavljanju Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih koji je sačinila Krovna organizacija mladih. Istraživanje je pokazalo i da je svaki deseti mladi čovek član stanke, kao i da gotovo polovina ispitanih ima izrazito negtivan stav prema političkim partijama.

Istraživanje koje je putem upitnika sprovedeno od maja do jula 2017, pokazalo je da oko 40% mladih do 30 godina starosti smatra da je Srbiji potreban jak vođa kojeg će pratiti, a 32% njih je ocenilo da demokratija nije najbolji oblik vladavine.

“Podatak da svaki treća mlada osoba u Srbiji ne vidi demokratiju kao najbolji oblik demokratije je posebno zabrinjavajući”, kazao je 11. avgusta predsednik Krovne organizacije mladih Boban Stojanović.

Upitnik s 282 pitanja popunilo je 396 ispitanika, a među njima 42% podržava ulazak Srbije u EU, 28% ima negativnu reakciju kada se pomene Unija, dok 25% smatra da bi se u Srbiji živelo bolje ako bi zemlja postala članica EU.

Oko 60% mladih živi u porodičnom stanu, u svom stanu boravi njih oko 10%, u iznajmljenom stanu živi 21% a u učeničkom ili studentskom domu 5,5%. Oko 70% mladih planira da se iseli iz mesta u kojem živi.

Više od 60% mladih nema svojih prihoda, dok 17% zarađuje do 30.000 dinara. Od 30.000 do 50.000 dinara zarađuje oko 12% mladih, a od 50.000 do 80.000 njih 6,5%. Platu veću od 80.000 dinara prima nepunih četiri dsto.

Na pitanje da li su član političke partije, 81% mladih je odgovorilo da nisu, 11% da jesu, a 3% njih planira da se učlani u stranku. Više od polovine mladih smatra da partije ne rade u njihovom interesu, a 45% ima izrazito negativan odnos prema strankama.

U Srbiji mladi slabo veruju institucijama i političarima – institucija s najvećim poverenjem od nepuna tri procenta je vojska. Na pitanje da li postoji političar kojem verujete, 76% mladih odgovorilo je negativno.

Mladi nisu zadovoljni njihovim učešćem u odlučivanju, a kao primer je navedeno to da u aktuelnom sazivu parlamenta od 250 poslanika, samo troje njih ima manje od 30 godina.

Samo tri lokalne samouprave u Srbiji – Plandište, Bački Petrovac i Palilula – imaju na čelu osobe mlađe od 30 godina.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja kao prioritet u radu ministarstava izdvaja borbu protiv nezaposlenosti, koja prema poslednjim podacima iznosi 28,5% i veća je nego u ostalim kategorijama stanovništva.

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare