Mladi Romi i problemi

LESKOVAC

Kako žive mladi Romi u Leskovcu i na jugu Srbije? Ko se bavi i ko brine o njima? O ovome smo razgovarali sa Zoranom Saitovićem iz NVO Rosa koji je i glavni i odgovorni urednik portala ROMinfomedia.

*: Da li u strategijama za mlade, ako uopšte postoje, postoji deo koji se bavi mladima iz manjinskih zajednica , konkretno iz romske zajednice?

Saitović: U Strategiji za mlade Grada Leskovca postojio deo u kome se obraća pažnja na mlade Rome, ali to nije nešto razrađeno u tom smislu da bi se mladi i uključili u razvoj grada. Mislim da treba da se izradi posebna Strategija za mlade propadnike romske zajednice uporedo sa lokalnim akcionim planovima koji se već izrađuju više od dve godine. Lokalni akcioni planovi su, zapravo, u fazi izrade i završeni su ali svakako treba Gradsko veće i skupština grada da to usvoje. Bez tih strateških dokumenata nije moguće unaprediti strateški položaj mladih, ne samo Roma, nego uopšte cele zajednice?

*: Koji su ključni problemi među mladim Romima?

Saitović: Najveći problemi su, kao i u većinskoj populaciji, zapošljavanje.

Ranije su problemi bili da mladi Romi ne završavaju škole, do pre par godina, ali sada je taj problem polako prevaziđen i mladi Romi ne samo da završavaju srednje škole, nego i upisuju fakultete. Problem su i migracije, odlazak iz grada za poslom. Ne odlaze oni iz ne znam kojih razloga, nego idu, što bi se reklo, trbuhom za kruhom. To je ono što muči sve mlade ljude, pa i mlade Rome.

*: Koliko je neophodno da budu članovi neke stranke da bi dobili neki posao?

Saitović: Mladi Romi u Leskovcu i nisu članovi nekih stranaka, to je veoma zanemarljiv broj. Ne mislim na vladajuću stranku, ima nekih koji su članovi vladajuće ili neke druge stranke, ali to je na nnivou statističke greške. Postoje pojedinačni slučajevi u gradu, gde da bi se zaposlili moraju da budu članovi vladajućih stranaka i tako su i dobili posao.

*: Šta mladi Romi kažu, koliko ih neko pita za njihove probleme, da li se političari interesuju za njihov život?

Saitović: Ne interesuju se uopšte. Ako mislite na pripadnike romske populacije i one koji predstavljaju Rome u Leskovcu, minorno je da bilo šta kažem. Da se interesuju za njih, ne. Postoji u Domu kulture Roma Vlada Amzić, koji se jedino interesuje za te ljude i koji pokušava na sve načine, da li je to preko projektnih aktivnosti ili na neki drugi način, da te ljude zadržio u Leskovcu, da pomogne pri obrazovanju, pri zapošljavanju, ali jedna lasta ne čini proleće. (kraj)LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare