Mladi niški pijanista Andrej Cincarević održao koncert u kripri crkve Svetog Marka

NIŠ

Tokom proteklog vikenda u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, niški pijanista Andrej Cincarević je održao klavirski resital. Na programu su se našla dela Hajdna, Čajkovskog, Griga i Rahmanjinova, kojim je mladi pijanista publici predstavio pijanističku literaturu različitih epoha. Koncert je otvorio starešina ove crkve otac Trajan Kocić.

   

Ovo je drugi nastup Cincarevića u crkvi Svetog Marka. On je pre godinu dana, uz blagoslov i prisustvo blaženopočivšeg patrijarha srpskog  Irineja, održao u tada tek renoviranoj kripti “Beogradske Gračanice”, klavirski duo nastup sa Andrijanom Božić.

   Andrej Cincarević je rođen u Nišu. Od najranijeg doba aktivno peva u horu NCPD ,,Branko”. Svoj prvi solistički pevački nastup imao je sa nepune četiri godine. Od tada do danas redovni je član prvo dečjeg a potom standardnog ansambla ovog hora sa kojim je proputovao 28 država sveta koncertrirajući kao horski pevač, solista i kompozitor. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Nišu na klavirskom odseku u klasi profesorke Mirjane Mladenović. Godine 2012. upisuje osnovne a  potom i master akademske studije koje završava sa ocenom deset na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi  profesorke dr Maje Rajković. U toku školovanja više puta je pohađao  časove kod Svetlane Korunović. Nekoliko puta je bio polaznik seminara kod pijaniste Borisa Kraljevića. Godine 2019. polaže prijemni i upisuje Doktorske akademske studije na klavirskom odseku takođe kod profesorke dr Maje Rajković. Od 2020. godine zaposlen je kao asistent na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu.

    Dobitnik je mnogih nagrada od kojih su najznačajnije III nagrada na Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici, II nagrada na II Internacionalnom muzičkom takmičenju „Slobomir“ u Bijeljini, II nagrada na Međunarodnom festivalu mladih pijanista u Šapcu i I nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Banjalučki bijenale“ 2012. godine u Banja Luci. Godine 2016. nastupao je na premijernom koncertu sa Niškim simfonijskim orkestrom. Održao je više pijanističkih resitala od kojih treba izdvojiti koncerte u salama „Artget“ Kulturnog centra Beograda i „Guarnerius“ Centra lepih umetnosti, u Italijanskom kulturnom centru, Kulturnom centru Čukarica i Studentskom kulturnom centru u Beogradu,  Koncertno izložbenom prostoru FU u Nišu, salama muzičkih škola ,,Petar Stojanović” Ub, ,,Stevan Mokranjac” Zaječar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare