Mladi niški matematičari ponovo među svetskom elitom

NIŠ

U organizaciji Društva matematičara Srbije, krajem avgusta, održana su državna takmičenja iz matematike, kako za učenike srednjih, tako i za učenike osnovnih škola.

Najboljih tridesetak učenika, iz svih razreda, se nakon toga takmičilo na Srpskoj matematičkoj olimpijadi. To je najelitnije matematičko takmičenje u Srbiji koje služi za izbor ekipe Srbije za međunarodna matematička takmičenja.  Ekipa Srbije, i u konkurenciji osnovaca i u konkurenciji srednjoškolaca je šestočlana.

                               Jovan Arizanović, učenik četvrtog razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, postao je član ekipe Srbije za međunarodna matematička takmičenja. Jovan je iskusan takmičar, sa učešćem i na nekoliko međunarodnih takmičenja. Polje njegovog interesovanja su prevashodno matematika i fizika. Na prošlogodišnjoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike, kao član ekipe Srbije, osvojio je bronzanu medalju.

fbt

                           ‘’Članove ekipe Srbije, u poslednjoj sedmici septembra, očekuje Međunarodna matematička olimpijada. Zbog novonastale pandemije, ovogodišnja, 61. po redu, Međunarodna matematička olimpijada neće se održati u Rusiji, kako je planirano, već će se odvijati online. U svakoj zemlji, takmičenje će se održati sa video nadzorom, pri čemu će svi članovi ekipe biti okupljeni u jednom centru. Članovi ekipe Srbije se trenutno nalaze na pripremama za ovo takmičenje, u organizaciji Društva matematičara Srbije’’- kaže Miloš Milosavljević, profesor matematike u specijalizovanom odeljenju Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ u Nišu.

                           Da je specijalizovano matematičko odeljenje gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, pravi rasadnik talenata sa kojima se posvećeno radi, svedoči i rezultat Andrije Živadinovića, učenika drugog razreda ovog odeljenja. Naime, Andrija je postao član juniorske ekipe Srbije za međunarodna matematička takmičenja. Njega, ovih dana, po identičnim pravilima kao za IMO, očekuje Balkanska matematička olimpijada.

                            Po programu koji se sprovodi u Matematičkoj gimnaziji, radi još i po jedno odeljenje u nekoliko gradova širom Srbije. Među učenicima koji pohađaju ta odeljenja, najzapaženije rezultate na domaćim i međunarodnim matematičkim takmičenjima, imaju učenici iz niške gimnazije „Svetozar Marković“.

                           ‘’Ovo specijalizovano odeljenje za talentovane matematičare, jedinstveno u ovom delu Srbije,  za trideset godina svog postojanja, iznedrilo je petnaestak učenika koji su bili članovi ekipe Srbije za međunarodna matematička takmičenja. Podsećanja radi, bišvi učenik ovog odeljenja, Žarko Ranđelović je osvajač dve zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, 2013. i 2014.godine, dok je Anđela Šarković na istom takmičenju osvojila dve srebrne medalje, 2014. i 2015.godine’’- kaže Miloš Milosavljević.

                         Protekle školske godine, pripreme za takmičenja iz matematike i informatike, u ovom odeljenju intenzivirane su u odnosu na prethodni period. Prirodno-matematički fakultet u Nišu, odakle se mahom angažuju nastavnici stručnih predmeta za rad u ovom odeljenju, postarao se da se desetak njegovih nastavnika, koji su bili dobri takmičari i uglavnom bivši učenici pomenutog odeljenja, uključi u intenzivan i sistematski rad sa mladim talentima. Uz vidno veće angažovanje i entuzijazam i samih učenika to je donelo zapažene rezultate.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare