Mladi niški hirurzi učili od najboljih

NIŠ

Mladi niški tim hirurga torakalne hirugije nakon dvodnevne razmene praktičnog iskustva, sa jednim od utemeljivača VATS operativne metode dr Diegom Gonzalesom Rivasom, nastavio je intezivnije da primenjuje u salama Univerzitetskog kliničkog centra, ovu u svetu  sve zastupljeniju hirušku metodu.

 Poseta španskog doktora sa univerzitetskog centra  Korunja u Španiji, bila je prilika da grudni hirurzi UKC Niš, provere svoju spremnost i opremljenost za hirušku metodu koja u odnosu na klasične pristupe ima brojne prednosti za pacijentov oporavak.Kod ovakvog hiruškog pristupa, resekcije pluća, iz različitih razloga, a pre svega kod karcinoma, izvode se kroz minimalne rezove na koži dužine nekoliko centimetara, što je osnovna razlika u odnosu na tradiconalne metode.

                              Na niškoj Klinici za grudnu hirigiju , prilikom posete dr Gonzalesa urađeno je šest minimalno invazivnih operacija. Doktor Gonzales je izabrao šest pacijenata kod kojih je uz asistenciju svojih niških kolega, operisao  paratiroidnu žlezdu, timus i  karcinome pluća.

                            Operacije su, putem interneta , pratili i grudni hirurzi iz čitavog regiona. Prema Rečima dr Rivasa, prilikom ove posete Nišu, urađena je i jedna od najtežih operacija u njegovoj karijeri u grudnoj hirurgiji na minimalno invazivan način.

                          “Sve je bilo savršeno organizovano i mislim da je ovo početak naše još bolje saradnje. Smatram da je niški tim hiruga fantastičan. Puni su entuzijazma i žele da uče kako bi razvijali grudnu hirurgiju. Opremu imaju ali da bi koristili sve savremene metode potrebna su nova ulaganja. Dao sam predloge šta im je još sve potrebno „, reka oje dr Gonzales Rivas.

                          Direktor Univerzitetskog kliničkog centra prof.dr Zoran Perišić, istakao je da je država mnogo uložila u UKC Niš i da je došao momenat da se to nadogradi  edukacijom lekara i novim metodama koje će biti dostupne najširem broju pacijenata.Profesor Perišić je istakao prilikom susreta sa gostom iz Španije, da novo rukovodstvo UKC Niš  intezivno radi na zanavljanju opreme u cilju modernizacije svih specijalsnosti u Univerzitetskom kliničkom centru Niš.

                     „Mi ćemo sigurno podržati sve što je potrebno za uvodjenje novih metoda, za implementaciju novih tehnika i tehnologija, sve ono što može da donese benefite i kvalitet u lečenju naših pacijenata“,izjavio je direktor UKC Niš, dr Zoran Perišić.

                       Na Klinici za grudnu hirurgiju u Nišu, godišnje se obavi od 400 do 500 operacija, od kojih su čak 80 odsto operacije karcinoma pluća.Lista čekanja je najviše do mesec dana.

                       Godine 2019.  u Srbiji je VATS metodom operisano oko 15 odsto pacijenata Klinike za grudnu hirirgiju, a u narednom periodu cilj je da se dostigne evropski nivo od 30 odsto.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare