Mladi niški dizajner ponudio novi izgled srpskih novčanica

NIŠ

 Dvadesetdvogodišnji Petar Jovanović je samouki grafički dizajner koji je sebi postavio jedinstven cilj koji bi, uspe li da stigne do njega, ostavio pečat u srpskoj istoriji. Njegova ideja je da redizajnira srpske novčanice i na taj način promoviše kulturu i prirodne lepote svoje domovine. Pilot primerke je već uradio. Sada želi da dobije što veću podršku javnosti kako bi njegovu ideju uzeli u obzir i zvaničnici Narodne banke Srbije.

‘’Želim da budem deo nekog velikog državnog projekta, prva ideja mi je bila redizajn automobilskih tablica. Brzo sam shvatio da mogu više od toga pa sam se prihvatio izrade novčanica’’- kaže Petar.

            Smatra da su i postojeće novčanice dobre jer se na njima nalaze ličnosti koje su obeležile istoriju Srbije. Ne mislim da su postojeće loše, ali misli da može i malo drugačije.

           ‘’Kad to kažem, ne mislim samo na njihov dizajn već i na materijal. Smatram da bismo po ugledu na Australiju, Novi Zeland, Britaniju… mogli da ih štampamo na plastici, bile bi lepše a i duže bi trajale’’ – objašnjava Petar.

           Ovaj zaljubljenik u istoriju i prirodne lepote Srbije baš u njima je tražio inspiraciju za svoje novčanice i pretvorio ih u prava mala umetnička dela. Jedna od njegovih ideja da  novčanica od 50 dinara sa likom Stevana Mokranjca dobije drugačiji izgled i na njoj se nađe  reprodukcije Takovskog ustanka Paje Jovanovića u ponom sjaju boja koja ova slika ima.

           ‘’Kanjon Uvca i orla krstaša sam spojio na novčanici od 100 dinara, dok sam našoj heroini Milunki Savić našao mesto na banknoti od 500 dinara. Nisam zaboravio ni Nikolu Teslu, samo sam njega premestio na dvestodinarku’’- objašnjava mladi niški dizajner.

         Kaže da je svestan da je pred njim još mnogo posla, te da je otvoren za sve sugestije s obzirom na to da je svestan da je novac svojevrsni reprezent jedne zemlje.

        ‘’Znam da je ovo monumentalan poduhvat ali mislim da ću ga uspešno završiti. Nadam se da će nadležni prepoznati moj rad i pružiti mi priliku da i ja dam pečat svojoj državi’’ – zaključuje Petar.

        Uporedo sa radom na novčanicama angažovan je i na dobijanju podrške za svoju misiju.

        ‘’Otvoriću Instagram i Fejsbuk stranicu kako bih što više ljudi zainteresovao za svoju ideju. Takođe, namera mi je da sprovedem anketu da vidim koliko je onih koji su za to da se izgled novca promeni. Kada budem imao dovoljno onih koji će biti „za“, pojaviću se pred nadležnima sa tim argumentom i zatražiti da se moja ideja uzme u obzir’’ – najavljuje Jovanović.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Minka
Minka
2 godine pre

Plagijat evra i švajcarva

Užičanin
Užičanin
2 godine pre

Malo su kič novčanice, overdizajnirano je sve, više liče na ulaznice u zabavni park. Dečko je fino krenuo kao samouk, ali jedno je tehnika, drugo je ukus. Tehniku je donekle savladao, ukus nije izgradio. Mora još puno da gradi i umeće i stil.

BACKO
BACKO
3 godine pre

BRAVO MOMAK
SVAKA ČAST NA IDEJI