Mladi na selu : Živeti sa poljoprivredom

I ako još nije punoletan, Dušan Stamenković iz sela Orašja, po mnogo čemu je odrastao, i po mnogo čemu, u mnogim stvarima, nadvisio i mnogo starije od njega samog. Pravi je mladi poljoprivrednik, traktorista, mehaničar, jednostavno, polivalentan momak ili kako, već, naš narod kaže „majka ga za sve rodila”. A mnogo gena je povukao na pokojnog deda Radeta i oca Čale „Mangu”.
– Letos sam završio školovanje i stekao diplomu automehaničara. Ovaj zanat je veoma zanimljiv i želim da proniknem u sve tajne koje su u opisu rada jednog mehaničara. Imamo sve potrebne poljoprivredne mašine i svaku od njih treba pregledati i spremiti za rad kad je potrebno. A tu je pored mene i moj otac Časlav, koji je takođe pronikao u gotovo sve tajne poljoprivrednih mašina koje imamo, – veli Dušan Stamenković iz vlasotinačkog sela Orašja.

Mnogi mladi traže neke poslove koji nisu tako teški kao rad u poljoprivredi, a vi ste još nepunoletni a izuzetno ste motivisani za rad u poljoprivredi ?
– I moj otac Čale kaže da se manemo posla i rada u poljoprivredi, jer tu nema vajde i da država ni najmanje ne vodi računa o poljoprivrednicima. Veli, on, idi bolje i radi u neku firmu, jer kada se presaberemo na kraju godine, nema zarade. A mnogo rada i muke je uloženo. Ja još verujem da se može doći do solidne zarade u poljoprivredi, i zbog toga ću nastaviti da se bavim ovim poslom. Ukoliko ne bude neke promene na bolje, i ja ću napustiti polja i livade i rada u poljoprivredi. Za tako nešto nikad nije kasno.-
Vremenske prilike su ponekad jedan od bitnih uslova da bude roda na njivama. Kako je bilo u ovogodišnjoj žetvi, jer vi ste vašim kombajnom obavljali najvažniji godišnji posao u poljoprivredi ?
– Kiša je bila glavni razlog da je žetva bila nikad duža. A prinosi, slabi, čak i ispod proseka. Malo je onih koji mogu biti zadovoljni ovogodišnjim rodom pšenice i ostalih žitarica. Nama kombajnerima bilo je još teže, sa puno poteškoća smo ulazili u njive, a još teže ih napuštali posle obavljene žetve.


Kakva je situacija sa grožđem u vinogradima koji su u vašem vlasništvu ?
– Baba Jasmina je zadužena za brigu o vinogradima. Ja i otac nemamo vreme da se previše bavimo vinogradima. Moja je obaveza da prskalicom izvršim zaštitu vinove loze, a nadamo se da ćemo ubrati oko hiljadu kilograma grožđa i čitavu svu tu količinu preradićemo u vino za naše potrebe.
Koju površinu obrađujete i koje se kulture nalaze na vašim njivama koje obrađujete ?
– Radimo i obrađujemo njive na površini od blizu osam hektara. Pod pšenicom je bilo 4,5 hektara, a kukuruz na 3 hektara, gde se očekuju rekordni prinosi. Pod livadama imamo 3,5 hektara, što ukupno iznosi oko 11 hektara.
Mnogi mladi letnje dane provode kupajući se u moru. A vi na traktor, pa na njivu…
– Poslednje dve godine nisam išao na more. Pre toga redovno sam bio kod dede Novice Solunca na Crnogorskom primorju, gde on, inače, godinama radi.
Vreme prosto leti, i eto nam zime. Da li sa ocem idete i sada po drva ?
– Posle svoje 13 godine počeo sam da idem po drva, koja smo sa ocem prodavali naručiocima. Uh, kako je teško da se ide po drva. A mi smo to, u sezoni činili svakodnevno, i mislim da smo po drva išli i više od sto puta u toku jedne godine. Pošto smo se uverili da tu nema neke vajde, sada idemo za naše potrebe. A, možda će tako biti i sa radovima u poljoprivredi, ako ovako bude i dalje u narednom periodu, Kao i mnogi drugi, i mi ćemo se manuti rada u poljoprivredi,- zaključuje mladi i poljoprivrednik iz Orašja, Dušan Stamenković.

 

Vremenski uslovi
KIŠA POGODOVALA LIVADAMA
Prošlogodišnje leto i izuzetno dugi period kiše u velikoj meri skoro da je urnisao sve posede koji su bili zatravljeni.
– Ova godina je dobra što se tiče livada i trava. U prvoj kosidbi, pokupili smo preko 2.500 bala, a očekujemo da u drugoj kosidbi bude upola manje. Jedan deo smo već prodali, a ostatak smo skladirali u pomoćnoj zgradi i to ćemo prodati u toku zime – iznosi Dušan cifre o balama kada su u pitanju livade.

Pored rada u poljoprivredi
IMA VREME I ZA IZLASKE
Bez obzira na gotovo celodnevni naporni rad u poljoprivredi, Dule nađe vrmena i da sa društvom izađe.
– Može se i nađe se vreme i za večernje izlaske. U mom selu nema ništa, ali zato u Vlasotincu ima dosta događaja za nas mlade. No, ja moram dobro da merim vreme i gledam na sat da se ne zaboravim, jer posao u poljoprivredi počinje od ranog jutra, – kaže Dule.

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare