Mladi ambasadori: Pet godina sa mladima za mlade

NIŠ

Jubileji su samo brojke, ali nam oni pomažu da na trenutak zastanemo i da se prisetimo šta smo uradili u prethodnom period, kažu u Mladim anbasadorima koji proslavljaju pet godina rada

Za nas u Mladim ambasadorima, ovo je prvi važan jubilej. Prošlo je pet godina od kada je naša inciijativa nastala, od kada je prva generacija ambasadora kulture inaugurisana u Nišu. Od plemenite ideje da se mladima olakša pristup institucijama kulture i da mladi svojim vršnjacima prenose aktivnosti institucije kulture u Nišu, došlo se do velikog rezultata. Prva generacija mladih ambasadora je uspela da poveća posetu ovim institucijama za 30%. Još jedan važan rezultat je prva generacija iznela, važnu pobedu za mlade u gradu. Zahvaljujući uspešnoj kampanji javnog zagovaranja, mladi su dobili dva mesta u Privredno ekonomskom savetu Grada Niša. Ovi rezultati su nas ohrabrili ali i obavezali da sanjamo veće snove.

Od tada do danas su se nizale generacije, projekti i aktivnosti. Ideja mladih ambasadora je 2015. u Bolonji izabrana za najbolju ideju u Evropi u domenu rada sa mladima u kulturi. Svesni da su pored kulture za mladog čoveka važni i preduzetništvo i sport, mladi ambasadori su se edukovali i u ovim oblastima.

“Ne želeći da se zadržimo u granicama Niša, pokrenuli smo mlade ambasadore u još dva grada, Kruševcu i Novom Pazaru, sa idejom da se stvori nacionalna i evropska mreža mladih ambasadora. Pokrenuli smo prvu konferenciju kreativnih industrija u našem regionu, koja omogućava mladima da rade sa međunarodnim ekspertima i rešavaju probleme u svom okruženju”, kažu u ovoj organizaciji..

Postali u deo evropske mreže za razvoj socijalnog preduzetništva, podržane od strane Evropske komisije. Predstavlali su ideju i misiju mladih ambasadora na preko 30 seminara i konferencija širom Evrope.

Mrežu Mladih ambasadora čine 300 članova i alumnista koji dele informacije kroz direktnu komunikaciju sa mladima u svim obrazovnim institucijama u Nišu.

„ Pet godina je mali period, ali smo puno toga prošli za to vreme, puno je projekata urađeno, proširili smo se na još dva grada, pokrenuli važne konferencije“, kaže Snažana Andrić, predsednik Mladih ambasadora. .

Snežana Andrić smatra da je za mlade ljude najvažnije da oni budu osnaženi i edukovani i tako spremni da utiču na svoju budućnost i stvaraju bolje sutra u zajednici u kojoj žive.

„ Pet godina jeste mali period, ali za to vreme su Mladi ambasadori uradili preko 40 projekata i čak 300 edukacija za naše članove, ali i za širu popilaciju, za sve zainteresovane Nišlije, Kruševljanje ili Novopazarce“, kaže Andrić. „Posebno se ponosimo time što smo mi ti koji su pokrenuli KreNI konferenciju kreativnih industrija. To je prva konferencija kreativnih industrijau ovom regionu i ove godine organizujemo jubilarnu, petu.Ova konferencija je omogućila mladim ljudima da se upoznaju i da rade sa ekspertima iz celog sveta od kojih uče kako da prepoznaju probleme u svom okruženju i da promene ono što im se ne sviđa ili da stvore nešto novo u interesu grada u kome žive“.

Mladi ambasadori se posebno ponose projektom Eu ambasadori koji je omogućio da mladim ljudima da upoznaju Evropsku uniju i da svoje znanje prenesu drugima.

„Oni su kroz svoj rad upoznali mlade ljude iz grada zašto je važna Evropska unija, koje će benefite članstvo u EU doneti mladim ljudima. U svim tim akcijama smo se truduli da ohrabrimo mlade ljude, da oni budu hrabri, da oni budu pokretačka snaga koja će menjati društvo“, kaže Snežana Andrić.

Preko hiljadu mladih ljudi je prošlo kroz programe Mladih ambasadora koji nisu zaboravili na susret sa ovim mladim ljudima jer su im oni, kako i sami kažu, promenili živote.

Mladi ambasadori posle pet godina postojanja sa ponosom gledaju na budućnost, a pred njima je još puno novih izazova.

„Ono što je pred nama to su projekti kojima želimo da se proširimo i van granica Srbije. Naša misija jeste da stvaramo mrežu mladih ambasadora na evropskom nivou. Mi smo postali deo jedne evropske mreže koja se bavi razvojem socijalnog preduzetništva, hoćemo da se više aktiviramo na evropskom nivou, da radimo više projekata kojima ćemo povezivati mlade ljude iz Srbije sa njihovim vršnjacima iz cele Evrope“, kaže Snežana Andrić.

Dok rade na novim projektima ne zaboravljaju ni one na koje su posebno ponosni. Polako su već počele pripreme i za jubilarnu, petu, KreNI konferenciju koja će ponovo okupiti mlade i eksperte iz kreativnih industrija iz celog sveta. Njihove aktivnosti će i nadalje biti fokusirane na na kulturu i kreativne industrije, preduzetništvo, socijalnu ekonomiju, tržišno plasiranje i održivi razvoj lokalne zajednice kroz edukaciju, vršnjačku komunikaciju, razmenu znanja, digitalnu transformaciju i napredne tehnologije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare