Mlada Vranjanka niže uspehe u znanju

VRANJE

Učenica trećeg razreda Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, Jefimija Najdić osvojila je prvo mesto na nacionalnom takmičenju Mladih eko-reportera.

Zadatak takmičenja je bio istraživanje pitanja i problema vezanih za zaštitu životne sredine i izveštavanje o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis predlažući rešenja kad god je moguće.

„Kao eko-reporter Jefimija je predložila i dala jako zanimljiva i efikasna rešenja, kako iskoristiti toplu vodu iz obližnje Vranjske Banje preko posebnog sistema, kako sprečiti ilegalnu seču šuma i kako energetski efikasanije grejati domove. Eko-reporteri predstavljaju mrežu mladih koji obrazuju javnost o održivom razvoju i problemima životne sredine predlažući rešenja, angažovanjem u kreativnom eko novinarstvu. Cilj ovog projekta je smanjenje potrošnje i korišćenje energije na što efikasniji način. Koordinatoor eko-reportera je profesorka Gordana Nikolić, kaže direktorka Gimnazije,  Suzana Mišić Stanković.

Ona dodaje da se Jefimija posvetila očuvanju i zaštiti šuma od prekomerne i ilegalne seče u Pčinjskom okrugu.

Ova mlada Vranjanka je učestvovala i u finalu desetog informatičkog takmičenja za učenike srednjih škola „RAF Challenge 2018“ koje su organizovali Društvo matematičara Srbije i Računarski fakultet iz Beograda. U prvoj kategoriji, u kojoj je zadatak bio napraviti prezentaciju na temu „Primena računarstva u savremenoj medicini“, osvojila je drugo mesto.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare