Mlada Nišlijka Olivera Savić dobitnica prestižne nagrade za arhitekturu u Gracu

NIŠ

Primetila sam da Niš ima puno objekata koji vremenom propadaju i ostaju neiskorišćeni. Vođena time, došla sam do objekta nekadašnje fabrike guma “Vulkan”, sagrađene od masivnih zidova od opeke. Pored samog objekta veoma je zanimljiv i prostrani park u kome bi bile izložene skulpture i radovi studenata kao i natkriveni trg namenjen različitim manifestacijama vezanim za umetnost. Ove površine se otvaraju prema keju koji ih povezuje sa centrom grada a ujedno su dostupne studentima kao i ostalim građanima Niša, tako svoju priču o ideji da Fakultetu umetnosti u Nišu pronađe  dom započinje Olivera Savić (29). Njena ideja je u njenom gradu možda ostala bez odjeka, ali ne i van granica Srbije. Njen magistarski rad u kome impozantnu građevini fabrike gume “Vuljkan” oživela dobio je drugu nagradu Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Gracu.

                      Olivera je u staroj i napuštenoj, oronuloj  zgradi fabrike „smestila“ niški Fakultet umetnosti rešavajući tako najveći problem sa kojim se ova visokošolska ustanova suočava, nedostatak prostora. Od osnivanja fakulteta, 2002.godine, studenti i profesori rade na tri lokacije. Za sada je njena ideja oduševila profesore prestižnih austrijskih i nemačkih fakulteta koji su bili u žiriju koji je nagradio ali se ona nada da bi neko od nadležnih iz Niša i Ministarstva prosvete mogao da razmisli o tome. Privesti nameni jedan objakt koji propada i ne služi ničemu ne bi trebalo da bude „nemoguća misija“.

                        Glavni cilj je bio obezbeđivanje prekopotrebnih prostorija za rad, oživljavanje ovog manje razvijenog dela grada i mesto za okupljanje kreativnih ljudi.

                        Fabrike gume odavno ne radi. Zgarde propadaju, a cela slika podesća na napuštena rudarska okna.  Ipak, Olivera smatra da je zgrada fabrike „izgubila svoju vrednost ali je zadržale prvobitnu estetiku i autentičnost“.

                         “Pošto sam i sama studirala u ovom gradu i bila deo studntskog života, nakon ovog temeljnog istraživanja i različitih analiza pokušala da otkrijem koje su potrebe omladine i studenata umetnosti, i na taj način došla do jednog od mogućih rešenja”, kaže Olovera. Ostaje još samo da njena ideja pronađe put do ostavrenja, ali biće sluha valjda i za to, posebno posle ove nagrade.

                       Olivera je Osnovne studije arhitekture završila na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.  Za Grac se preselila 2012. godine, gde je upisala master-studije na Tehničkom univerzitetu a znanje stiče u praksi u različitim arhitektonskim biroima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare