Mister Cveks iz Leskovca ulični zabavljač i ljubimac dece

NIŠ

 

Zove se Dejan Cvetković i rođen je pre 37 godina u Leskovcu.

Postao je svakodnevni „prijatelj“ šetača, gostiju Niša i  hiljadama Nišlija koji prolazeću centrom grada, u Obrenovićevoj ulici  zastanu da se zabave  bravurama Mister Cveksa, kako sam sebe naziva.  Među gledaocima je najviše dece i oni su njegovi najverniji fanovi.

On je ulični zabavljač, klovn, žonglerkoji pod punom opremom, koja podrazumeva i crni cilinder, izvodi svoje žonglerske tačke.

Ovim poslom se bavi već šest godina a profesionalno, što podrazumeva dozvole i redovno pojavljivanje na ulici, poslednje tri.

A sve je počelo tako što je pozivan kao klovn na dečije rođendane.

„ Najviše volim druženje sa decom. Deca su veliki ljudi, neiskvarene ličnosti . Oni znaju da prepoznaju dobro i pozitivno a vole i da se smeju zabavljaju , a to je moj posao da ih zabavim i nasmejem“, kaže Dejan.

Kada je porodica videla Dejanovu ljubav prema žongliranju, ali i da se od tog „ozbiljno – neozbiljnog“ zabavljanja može živeti, podržala ga je da izađe na ulicu i da tamo pokaže svoje umeće.  I tako je ovaj Leskovčanin postao  Džentlmen Džon Vern Mister Cveks.  To mu je umetničko ime ali ga deca najradije zovu Mister Cveks.

Njegova veština i umetnost nikada ne prođe nezapaženo. Po pravilu se oko njega formira krug i pažljivo se prati šta radi. Tu su rekviziti koje često menja, loptice, palice i slično.

„ Moja tačka po pravilu traje sedam do deset minuta. Ali, da ne bih bio dosadan moram stalno da menjam rekvizite. Nameravam da ih upotpunim nečim novim,  koliko sam uložio , treba da uložim još toliko, kako bih bio na visini onoga što se od mene očekuke – zabava. „. Dodaje Mister Cveks.

Često putuje van Leskovca jer kaže „Najteže je biti prorok u svom selu“. Svoju umetnost prikazao je na Festivalu uličnih zabavljača u Novom Sadu, Somboru, Apatinu, na manifestaciji „Beer fest“ u Beogradu , a uvek je prisutan i u svom gradu, Leskovcu, kada je manifestacija po kojoj su Leskovčani širom zemlje poznati – Roštiljijadi.

„Volim svoj posao. Trudim se da napredujem, da učim nove veštine, upotpunjujem ono što več imam, ali najviše volim da se družim sa ljudima. Moja publika je najbrojnija tokom videnda, što je i normalno jer tada ljudi prolaze ulicom bez žurbe, šetaju i zastanu da vide  moju tačku. Sa njima razmenjujem tu pozitivnu energiju koja pokreće“.

Dejan Mister Cveks namerava i dalje da se bavi ovim poslom jer smatra da su Niš, Leskovac i svi srpski gradovi u kojima gostuje deo Evrope , a ovaj vid zabave postala su atrakcija upravo u evropskim turističkim centrima.

Neka mu je berićetna godina a svima koji vole ovaj vid zabave neka ispune svoja očekivanja.

I podsećanje.

Žonglerski šešir ima i drugu funkciju, nije samo deo imidža. Od žongliranja se živi i izdržava porodica.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
DS Propo
DS Propo
6 godine pre

Čovek je shvatio da Srbi zdušno prihvataju i kupuju iluziju. Ali, dobro, makar ne pravi štetu kao političari.