Misija OEBS-a na Kosovu okupila mlade iz različitih sredina na svom šestom izdanju Akademije za mlade

PRISTINA

Misija OEBS-a završila je danas u Prištini šesto izdanje Akademije za mlade, obeležavajući na taj način vrhunac transformativnog putovanja za 49 strastvenih mladih ljudi različitog porekla i iz različitih sredina sa celog Kosova.

Tokom pet dana, ovi motivisani učesnici  bili su deo radionica o upravljanju projektnim ciklusom, panel diskusija i praktičnih grupnih vežbi o temama kao što su prava zajednica, vladavina prava, imovinska prava i očuvanju kulturnog nasleđa. Takođe su se bavili svojom ulogom koju imaju kao mladi u unapređenju ljudskih prava, prisustvovali sesijama World Café-a o pravima žena i doprinosu mladih po pitanju različitosti i inkluzije uz gostujuće govornike iz institucija, organizacija građanskog društva i akademske zajednice i posećivali kulturna i verska mesta.

„Veliki deo našeg rada u ovih poslednjih 25 godina fokusiran je na ljudska prava, učešće mladih u aktivizmu za ljudska prava i angažovanje mladih“, rekla je Kavja Radžan, direktorka Odeljenja za ljudska prava i zajednice Misije OEBS-a na Kosovu.

„Sve su to osnovni ciljevi naše Akademije za mlade, sa krajnjim ciljem da osnažimo mlade i stvorimo mrežu aktivista za ljudska prava. Bilo je inspirativno videti naše učesnike kako ovih dana primenjuju principe različitosti i razmenjuju svoja široka shvatanja u svojim interakcijama“, dodala je ona.

Za učesnika Enesa Topalija, obuka i diskusije u kojima je učestvovao pomoći će mu kao budućem advokatu.

„Diskriminacija i ljudska prava su generalno bile teme koje su me najviše zanimale. Mnogo smo naučili jedni od drugih, poštovali mišljenja jedni drugih i to će mi pomoći da se razvijam ne samo kao ličnost,  nego i  u profesionalnom pogledu, a  to je lepota Akademije za mlade“, rekao je on i dodao da je upoznao mlade iz različitih zajednica i da su se svi zajedno lepo proveli.

Misija je takođe angažovala mlade stručnjake iz svog fonda resursa kao što su Grupa trenera i Mreža alumnistkinja Akademije dijaloga, neki od kojih su i bivši učesnici Akademije za mlade, obezbeđujući njihov kontinuirani rast i razvoj kao pozitivan uzor za ovogodišnje učesnike.

Šesto izdanja završeno je prezentacijom projektnih ideja učesnika koje su pokazale njihovu kreativnost i posvećenost pozitivnim promenama i konkretnim akcijama.

Misija OEBS-a će razmotriti ove ideje za potencijalnu podršku i nastaviće saradnju sa mladima kroz njihovu realizaciju, razmenu budućih mogućnosti o aktivizmu za ljudska prava i angažovanje alumnija Akademije za mlade u narednim izdanjima Akademije kao predavače.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare