Miroslav Cera Mihailović dobitnik najvišeg priznanja UKS

VRANJE

„Povelja za životno delo“, najviše priznanje koje svake godine dodeljuje Udruženje književnika Srbije uručena je pesniku iz Vranja Miroslavu Ceri Mihailoviću.

Odluka o dodeli doneta je na sednici Skupštini Udruženja književnika Srbije.

Ovo priznanje Mihajloviću je dodeljeno u godini kada obeležava veliki jubilej, četiri decenije od izlaska njegove prve knjige poezije „Trči narod“, koju je 1983. godine, izdala Književna omladina Srbije.

Pored Mihailovića, najveća priznanje UKS ove godine su dodeljena i Radomiru Stojanoviću, Maji Herman Sekulić, Blagoju Saviću i Darinki Vučinić.

Kao što je poznato 2022. godine, Mihailoviću je u jubilarnom kolu Srpske književne zadruge, kojim je obeleženo 130 godina od osnivanja ove nacionalne institucije kulture, objavljena 23. po redu knjiga poezije, „Druga pamet“.

Mihailović je objavio nekoliko zbirki poezije, kao što su „Metla za po kuću“, „Kraj će kaže“ „Sol na ranu“ „Ključna tačka“, „Dlaka na jeziku“, „Padanje s dna“ …

Dobitnik je mnogih značajnih književnih nagrada. Jedna od njih je „Zmajeva nagrada“. Tu su i „Kondir kosovke devojke“, „Zmajev pesnički štap“, „Đura Jakšić“, „Stevan Pešić“, „Branko Ćopić“, „Medalja Udruženja književnika Srbije“.

Mihailović je potpredsednik Cincarskog PEN centra za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i predsednik Književne zajednice „Bora Stanović“, koja svake godine književnicima dodeljuje nagradu koja nosi ime najpoznatijeg Vranjanca, pisca „Koštane“ i „Nečiste krvi“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare