Ministarstvo: Zabranjeno fotografisanje maloletne dece bez saglasnosti roditelja

LESKOVAC-BEOGRAD-VRANJE-NIŠ

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je danas apel roditeljima da ne fotografišu i ne snimaju neovlašćeno decu u školama, “jer je snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost”. Informacija da gradjani mi nistarstvu upućuju ovakve snimke da bi dokazali nepoštovanje epidemioloških mera od strane učenika, nastavnika I roditelja, nije tačna, stoji us aopštenju.

Sa informacijama o nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima ,građani se obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prosvetnoj inspekciji, ali i Кontakt centrima republičkih inspekcija. Do sada je upućen mali broj takvih predstavki i ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije”, navodi se u saopštenju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je naveo da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale, rekao je Šarčević, a navodi se u saopštenju.

On je dodao da je u toku prošle nedelje bilo devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna”, kao i da su podaci o malom broju zaražene dece dobar pokazatelj da može da se nastavi sa primenom ovog modela nastave.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo prosvete nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole, ali da  nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera, predstavlja povredu radne obaveze  zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost.

Za nesavesne direktore predviđene su i najstrože mere poput razrešenja.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zažuljenko
Zažuljenko
3 godine pre

Dajte, vi, iz Ministarsva prestanite da …te. Nedoumice oko fotografisanja dece su nam nametnuta sa zapada.
Uostalom, zašto da neko od roditelja ili nastavnika da ne napravi fotografiju dece u školskim klupama?
Ionako je lice i identitet deteta zaštiċen maskama koje su navučene sve do oĉiju.
Ili je neki drugi razlog za zabranu slikanja?
Moźda nepoštovanje pravila?
Kakve su ovo gluposti, ovo je za verovali ili ne.

Cinkare
Cinkare
3 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Roditelji slikaju tuđu decu koja nemaju maske na licu i šalju slike Ministarstvu.