Ministarstvo objavilo spisak po kojim modelima će raditi škole naredne nedelje

Portrait of back - Children are raised hands in classroom. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786682][img]http://img638.imageshack.us/img638/2697/children5.jpg[/img][/url]

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Ministarstvo prosvete objavilo je po kojim modelima će raditi škole u Srbiji u toku pete nedelje rada.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada (kombinovana nastava), od ponedeljka 27. septembra, primenjivaće se u VII i VIII razredu osnovnih škola na teritoriji četiri lokalne samouprave: Ivanjica, Lajkovac, Valjevo i Kragujevac, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada (kombinovana nastava), od ponedeljka 27. septembra, primenjivaće u srednjim školama na teritoriji 18 lokalnih samouprava: Beograd, Valjevo, Vranje, Leskovac, Lajkovac, Lebane, Prokuplje, Ub, Čačak, Bajina Bašta, Velika Plana, Vladičin Han, Ljig, Kragujevac, Sjenica, Šabac Niš i Sremska Mitrovica.

Treći model nastave (onlajn nastava) primenjivaće se od ponedeljka, 27. septembra, u srednjim školama na teritoriji tri lokalne samouprave: Ivanjica, Novi Pazar i Užice.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Imajući u vidu specifičnost organizacije obrazovno-vaspitnog rada u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Tim za škole doneo je odluku da ukoliko se u odeljenju kod dva učenika potvrdi infekcija koronavirusom, predlaže se prelazak na nastavu na daljinu u trajanju od 10 kalendarskih dana uz prethodne obavezne konsultacije sa roditeljima učenika tog odeljenja.

Ukoliko su u pojedinim školama školska uprava, kao i stručni organi, uz konsultacije sa Savetom roditelja i institutima/zavodima za javno zdravlje, procenili da epidemiološka situacija u školi dozvoljava nastavak neposrednog obrazovno-vaspitnog rada, te škole mogu uz pojačanu primenu svih epidemioloških mera, organizovati neposredni rad kao najbolje rešenje za učenike, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Maki
Maki
2 godine pre

Svi se setkaju kome kako godi i uzivaju a deci zatvaraju usta. Jadno bre.