Ministarka zdravlja obisla pacijente nakon incidenta kod Pirota

NIŠ-PIROT

U bolnici u Pirotu ukupno je  pet pacijenata, svi su muškarci, dvije vatrogasaca  koji su se našli napravom mestu u pravo vreme. Što se tiče pacijenata koji su hospitalizovani u Pirotu  oni su svi van  živorne opasnosti. Među njima je jedan strani državljanin  iz Turske koji je  imao najveće oštećenje očiju ali sve je zbinuto. Već danas bolje vidi ali ima iritaciju u grlu jer udisao amonijak. U Pirotu je bilo troje dece ali su oni pušteni kućama jer se radilo o lakšim smetnjama. U Pirotu nema stranih državljana osim pacijenta iz Turske, kazala je profesor dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja koja je obišla sve pacijente koji su zbrinuti u Pirotu, Beloj Palanci i Nišu.

              „U  Nišu je hospitalizovano šest  odraslih pacijenata i troje dece. Ovde je najteže povređen pacijent koji je udahnuo  amonijak ali je stradao i u saobraćajnoj nezgodi i ima serijsku frakturu rebara. Trenutno je van životne opasnosti. U Nišu se nalazi i  jedan džavljanin iz Bugarske”, kazala je ministarka Grujičić.

             Ona je pohvalila sve službe koje  su odreagovale brzo. Pirotska hitna pomoć je imala 32 prevoza, 44 pacijenta su  pregledana u Pirotu, u Nišu 14.

              „Danas su neki već kući i dobro je što niko nije ugrožen. Državno zdravstvo je još jednom pokazalo da se bez njega ne može. Pacijenti će biti pod kontrolom i nadam se da neće biti nikakvijh trajnih posledica.Ovde dve pacijentkinje imaju problema sa vidom ali se ja nadam da će  i to biti sređeno“, kazala je Grujičić.

       U Beloj Palanci nije bilo ni jednog  slučaja koji se javio u Dom zdravlja povezano sa trovanjem.

         „ U Pirotu je preminuo pacijent od 74 godine. Biće urađena sudska obdukcija. On je bio i težak kardiološki pacijent  a sada čujem i neurohirurški bolesnik. On je pronađen u svom automobilu i možda  njegov udes nema  nikakave veze sa incidentom koji se desio“, objasnila je Grujičić.

        Kakve će posledice biti po životnu sredinu to će se tek videti, kazala je ona.

        „U svim vodovodima je uredna vrednost amonijaka.Što se tiče vazduha Institut za rudarstvo je izašao sa sopštenjem koje ja nemam u ovom trenutku.  Ni jedan vodovod koji snabdeva čak i sela u okolini Bele Palanke ne pokazuje da u sebi ima povećane koncentracije štetnih materija. Nezvanična izjava je bila i da je na  površini Nišave prema Beloj Palanci bio neki sastojak u nekoj većoj koncentraciji ali treba sačekati zvaničnu informaciju Instituta Batut  i Instituta za javno zdravlje u Nišu i Pirotu“, objasnila je ministarka zdravlja RS.

       Osvrnula se i na značaj metoeroloških prilika u ovom trenutku.

       „Meteorološke prilike nisu povoljne. Jedan deo štetnih materija vetar nosi  prema Bugarskoj, deo ostaje tu iznad Pirota jer je mala brzina vetra. Neke čestice će ostati tu što nije povoljno ali napraviće neki amtematički model meteorolozi tako da ćemo videti kako će se kretati taj oblak“, kazala je Grujičić.

       U Pirotu nisu još proradili ni vrtići ni škole. Radnici ne idu na posao. Milsim da svi treba da budu krajnje oprezni. Savet je da se ne izlazi, da se ne koristi voda sa česme dok se ne dobiju zvanični podaci da li je moguće koristiti vodu sa česme.

      Prema rečima profesora dr Zorana Perišića, direktora UKC Niš u ovom trenutku u UKC  Niš je troje dece i šestoro odraslih osoba hospatilizovano.

    „Niko nije sa ozbiljnijom kliničkom slikom. Dve  žene koje imaju iritaciju rožnjače i problem  sa vidiom ostaće kod nas onoloko koliko je potrebno. Svi potrebni konsultatni su obavili preglede. Sve parametre pratimo i pratićemo onoliko koliko to bude potrebno. Nadamo se da ovaj incident neće ostaviti kod njih trajne posledice ali se pokazalo koliko je  državni zdravstvo tu da reaguje u ovako kriznim situacijama na vreme i u svim situacijama kada prete katastrofe po zdravlje ljudi  uvek smo sposobni da reagujemo brzo i da satađujemo sa službama koje su dovozile pacijente. Svi pacijenti, među kojima je i bugarski državljanin pre Nove godine otići će kući“, kazao je profesor dr Zoran Perišić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare