Ministar Zoran Đorđević posetio Vranje i Vranjsku Banju

VRANJE

Ministar sa rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sa saradnicima, boravio je u Vranju i Vranjskoj Banji. Posetu je započeo sastankom sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, narodnim poslanikom  Slavišom Bulatovićem, načelnikom Pčinjskog okruga Srećkom Pejkovićem i državnim sekretarom Zoranom Antićem.

Ministar Đorđević je govorio o planovima Ministarstva u narednom periodu koji se odnose na način izgradnje novih ustanova i njihovog funkcionisanja, a koji će jednako da se primenjuje u celoj Srbiji, u cilju pružanja najboljih usluga građanima.

On je posetio Centar  za socijalni rad i najavio izgradnju novog objekta za potrebe ove ustanove na lokaciji zgrade Amerikanskog doma u Vranju.

Ideja je da u Srbiji bude pet modela tih ustanova koje će se razlikovati samo po veličini.

“Mi kao ministarstvo ćemo obezbediti pare iz EU i sagraditi Centar za socijalni rad i predati ga lokalnoj samoupravi. Ideja je da svi budu jednobrazni i da pruže maksimalnu komfornost, da najbolji rade u tim uslovima i da imaju sistem obezbeđenja, kutak za decu, čekaonice parking, da budu malo izdvojeni, jer ti ljudi u Centar dolaze zbog svojih problema. Uradićemo sistematizaciju tako da ćemo da radimo popunjavanje sa kadrom koji je baš potreban po broju stanovnika. Ideja mi  je da započnemo nešto što mislim da možemo vrlo brzo da uradimo”, rekao je ministar  Đorđević. 

Ministar je rekao i da je ideja države da razvija privatne domove za stara lica .

“Radićemo više na tome da se to medijski promoviše. Za nas je isplatljivije da finansiramo smeštaj tih lica u potpunosti u privatnim domovima, samim tim zapošljavamo ljude. Više možemo da odgovorimo na izazove ako je potreban veći i kvalitetniji smeštaj”, rekao je Đorđević.

On je napomenuo da je u ovoj godini država opredelila 20 miliona dinara za smeštaj starih lica.

“U ovom krugu nemamo ni jedno smešteno lice u privatnim domovima, jer ih ovde nema. Mi smo prošle godine opedelili 50 miliona, a ove 20 miliona za smeštaj lica u takve domove za celu Srbiju. Još nažalost to nije zaživelo, ali radimo na tome da promovišemo tako nešto to je dobro za oslobađanje kapaciteta, s obzirom da su kapaciteti ograničeni, a imamo neke centre koji su preopterećeni kada je u pitanju smeštaj. Ono što je potrebno to je kontrola, da je unapredimo. Ti domovi moraju da funkcionišu tako što dobiju licencu, ali pored toga moramo više da radimo. Uspeli smo da izdejstvujemo kod Ministarstva državne uprave zapošljavanje više inspektora u socijalnoj zaštiti pa i u tom domskom  smeštaju, kako bi u narednom periodu više kontrolisli rad tih domova i kako bi kvalitet bio na višem nivou, rekao je ministar.

Đorđević je obišao i Zdravstveni centar, odnosno neonantološku službu vranjske ginekologije. Tu je posetio i bebu koju je majka iz Trgovišta ostavila nakon porođaja i kojoj se  je ovih dana dosta pisalo u medijima.

Obišao i gradski odbor SUBNOR-a Vranje gde mu je dodeljena zahvalnica.

Posetu ovom kraju završio je obilaskom Vranjske Banje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare