Ministar Ružić u Leskovcu: Budućnost obrazovanja je u dualnom obrazovanju

LESKOVAC

U amfiteatru Akademije strukovnih studija Južna Srbija – Odseka visoka poslovna škola Leskovac je održavana je javna rasprava o nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju. To je bio razlog au Leskovac dođu i ministar prosvete Branko Ružić i direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić.

Ministar prosvete Branko Ružić ističe da ovo ministarstvo ima veliku ulogu u prilagođavanju sistema obrazovanja vremenu u kojem živimo.

„Promene na tržištu rada su zahtevale novi pristup školovanju kadrova, a jedan od načina za to je dualno obrazovanje i njegovo uvođenje je bila potreba kako bi se ispratilo tržište. Srbija je napravila svoj, nacionalni model, jer privreda svake zemlje ima svoje specifičnosti. Na ovaj način učenici se pripremaju za prvo pravo radno angažovanje i praktično iskustvo koje stiču je za njih neprocenjivo. Vlada Republike Srbije je osnivanjem Kancelarije za dualno obrazovanje pokazala spremnost da insistira na implementiranju dualnog obrazovanja, što će pogodovati razvoju naše zemlje.“

Direktorka Gabrijela Grujić kaže da je Zakon o dualnom obrazovanju važan zato što u vremenu u kojem živimo mladima nisu dovoljna samo teorijska znanja, već je važan i proces učenja kroz rad, kroz koji i saznaju koliko njihovo obrazovanje zapravo vredi.

„Sa izmenama dostižemo tri provedena dana u kompanijama, dva u školama i naš obrazovni sistem će odgovoriti na te potrebe. Vlada je relaksirala proces akreditacije kompanija i privrednicima je omogućeno da što lakše uđu u sistem dualnog obrazovanja. Verujem da će Leskovac biti jedan od gradova koji će dobiti trening centar u budućnosti, zato što ovaj grad to zaslužuje i ovaj region ima potencijal da se ekonomski razvija. Još jedna od važnih izmena odnosi se na osnivanje trening alijansi. Svedoci smo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i inicijator ovih izmena ovog Zakona zato što je obrazovanje stub ekonomskog razvoja zemlje. Još jedna važna izmena se tiče toga što će nastavnici stručnih predmeta moći da uđu u kompanije i pomažu učenicima. Javna rasprava će trajati do 6. aprila i zahvaljujem svima na konstruktivnim predlozima“.

Grujićeva dodaje i da dualno obrazovanje nije usmereno isključivo na srednjoškolski program.

„Moraju se obezbediti uslovi da počiva na svim programima obrazovanja. Lokalna samouprava ima vrlo važnu ulogu u svemu ovome. Svaki grad ima svoj plan razvoja i u skladu sa time se i planira rad u školama. Suština je u tome da mladima otvorimo vrata kompanija i da im pružimo mogućnost da sagledaju šta je to što njima treba da obezbedi siguran posao. Ono što se dešava u ovom Zakonu i ovoj sferi obrazovanja je ukazivanje da je jednaka čast imati visoko ili srednje obrazovanje. Dakle, ekonomski razvoj zavisi od potencijala kadrova. Mi kroz sistem obrazovanja dajemo mogućnost da mladi ljudi uče na dva mesta, da imaju integrisanost teorijskog i praktičnog znanja. Kroz ovaj model očekujemo dalji, snažan razvoj Jablaničkog okruga.“

Na skupu je govorio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je izneo podatak da na teritoriji Leskovca proces dualnog obrazovanja sprovodi pet škola, sa devet obrazovnih profila, uz saradnju ukupno 13 kompanija i preduzeća.

„Akademija Južna Srbija do sada je akreditovala dva studijska programa koje studenti biraju kao prve želje prilikom upisa. Taj obuhvat nije maksimum našeg grada, već se u narednom periodu planira dodatna promocija ovog značajnog sistema. Dualno obrazovanje je recept za bolji kvalitet obrazovanja, pripremanje mladih za rad i radno okruženje, obezbeđivanje inspirativnih karijera. Učenici koji pohađaju ovakav vid obrazovanja spremniji su da zakorače u poslovni svet i da svoja stečena znanja i praktične veštine odmah primene na poslu. Povećati procenat učenika koji su obuhvaćeni ovim tipom obrazovanja i uključiti što više kompanija u isti je cilj ka kojem se svi moramo usmeriti.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare