Mina Stefanović i Lena Mitković članovi međunarodnog filmskog žirija

VLASOTINCE

Pandemija koronavirusa je zasustavila mnoge aktivnoste u svim državama sveta, dok se mnoge stvari obavljaju u potpuno drugačijim okolnostima nego do sada.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Srbiji odvija se onlajn što je, u početku, zahtevalo prilagođavanje i đaka i prosvetara.

Da su se nastavnici odlično snašli u novoj i nešto drugačijoj ulozi govori i činjenica da su, pored redovnih aktivnosti, otišli i korak napred.

Mnogi su svoje učenike podstakli na aktivnosti i sadržaje mimo redovnih planova i programa rada.

To deci bitno poboljšava kvalitet slobodnog vremena dok se nalaze u socijalnoj izolaciji i doprinosi zbližavanju sa vršnjacima iz zemlje i sveta.

Slaviša Šušulić, nastavnik srspskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Siniša Janić” iz Vlasotinca je učenice šestog razreda ove škole, Minu Stefanović i Lenu Mitković predložio da budu članovi međunarodnog filmskog žirija.

Naime, u nedelju 26. aprila, 75 izabranih osnovaca, uzrasta od 12 do 14 godina, iz 28 mesta i opština u Srbiji su zajedno sa svojim vršnjacima iz država širom Evrope birali dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije za 2020. godinu. Ovom prilikom Mina i Lena činile su deo žirija iz Srbije.

“U odabiru najboljeg evropskog filma za mlade zadatak žirija je bio da odgleda tri filma koja je nominovala Evropska filmska akademija, sudeluju u grupnim panel diskusijama u kojima su imali priliku da analiziraju filmove i promišljaju o važnim temama koje su u fokusu ovih ostvarenja, a potom i glasaju u skladu sa svojim impresijama i zaključcima”, objašnjava nam ulogu svojih đaka profesor Slaviša Šušulić.

Putem onlajn platforme nekoliko dana odlukom mladog međunarodnog žirija, koji je brojao preko dve hiljade osnovaca iz svih krajeva Evrope, filmu „Moj brat juri dinosauruse“ dodeljena je nagrada mlade publike Evropske filmske akademije.

U pitanju je debitantsko ostvarenje tridesettrogodišnjeg reditelja Stefana Čipanija koji je svoj prvi dugometražni film zasnovao na autobiografskom romanu Đakoma Macariola. Ova vesela, duhovita i emotivna oda nesavršenosti i različitosti prati porodicu čiji najmlađi član ima Daunov sindrom, ali i jedinstven i mudar pogled na svet.

Najvažnija poruka ovog filma, ujedno je i životna lekcija koju će od svog mlađeg brata naučiti glavni junak Džek, da ne možemo biti voljeni kakvi jesmo, ukoliko i sami ne možemo da volimo druge uprkos njihovim manama.

Za Minu i Lenu je ovo bilo potpuno novo i veoma zanimljivo iskustvo. One su još uvek pune utisaka, pa su nam između ostalog rekle.

“Bilo je sjajno, zaista sam uživala. Filmovi su bili predobri jedva sam odlučila kome da dam najveću ocenu. Cela ekipa je sjajna svi su dobri i uvek su bili tu oko svega. Veoma mi je drago što sam učestvovala i što sam imala prilike da upoznam drugare iz drugih gradova, drugih zemalja i država i da podelim svoje mišljenje sa njima”, rekla nam je Mina Stefanović nakon proglašenja najboljeg filma.

Moji utisci su predivni, osećala sam se kao da sam deo velikog evropskog tima, saradnja je bila super, odlično sam se snašla, i bilo mi je prelepo. Htela bih da se zahvalim nastavniku Slaviši Šušuliću što je baš mene predložio da budem deo ove izuzetno zanimljive priče, prenela nam je deo svojih utisaka Lena Mitković.

Slaviša Šušulić kaže da je veoma ponosan na svoje učenice i da je važno da se deca raznim aktivnostima olakša i što kvalitetnije upotpuni vreme u socijalnoj izolaciji.

Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince.
Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju
stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare