Milojičić: Prosvetari da pročitaju kolektivni ugovor

LESKOVAC

Potpredsednik izvršnog odbora Narodne Stranke Nenad Milojičić na konferenciji za medije u prostorijama leskovačkog odbroa ove stranke pozvao je prosvetne radnike da pročitaju kolektivni ugovor koji ima ova struka i saznaju koja prava i obaveze imaju, a koja su sve više, po nejmu, ugrožena u poslednje vreme.

„Mi u školama imamo individualne obrazovne programe, a to se odnosi na decu sa posebnim potrebama u odeljenjima. Za njih prosvetni radnici moraju da naprave poseban, individualni program, a Zakonom o radu je predviđeno da za to sleduje i povećanje plate od 10%. U Kragujevcu su sindikati i prosvetari doneli odluku da tuže državu jer im se ta nadoknada ne isplaćuje. Ovo će oštetiti budžet jer će u te troškove ući i troškovi advokata, kamate i ostalo i postavlja se pitanje zašto je Ministarstvo prosvete uopšte dozvolilo da dođe do toga? Problem su i listići za platu, gde nije prikazan topli obrok, regres, putni troškovi, a sve to mora da postoji po zakonu.“

On je prokomentarisao i slučaj u Leskovcu gde je u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ najpre raspisan konkurs za prijem jednog nastavnika, a onda isti i ponište zbog tehničke greške.

„Ako imate tehničku grešku, onda to ispravite i idete dalje. Ovde je očigledno da je nešto drugo u pitanju, neka tendenciozna greška, a jedini koji odgovara za tačnost podataka je direktor Predrag Zdravković. On bi zbog toga morao da bude razrešen dužnosti i da izgubi licencu za rad. Mi pozivamo nadležne organe i institucije da reaguju ovom slučaju kako se greške ne bi ponavljale. Ali, znamo odakle vetar duva, Predrag Zdravković je verovatno poslušnik koga je gradonačelnik postavio na to mesto, ali o tom potom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare