Milion evra neiskorišćeno iz kredita KFV banke u Leskovcu

LESKOVAC

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obišli  su danas radove  na zameni vodovodne mreže koji se izvode preko KFV programa

 

„Od ukupne ugovorene investicije Leskovca sa KFV bankom od 5,5 miliona evra oko milion evra ostalo je neiskorišćeno, pa će se u sledećoj godini kandidovati projekti koji će biti finanisrani iz ovih sredstava“ , rekao je državni sekretar Zoran Lakičević

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ukazao je na važnost podrške KFV banke, pre svega u oblasti komunalne infrastrukture, što je od velikog značaja jer će nakon završetka svih radova vodnosnabdevanje u gradu i selima biti znatno bolje i kvalitetnije.

„Od ukupne ugovorene investicije sa bankom od 5,5 miliona evra, samo u 2015. investirano je u našu vodovodnu infrasturu milion i 293 hiljade evra, od čega je 388.000 evra donacija, a 906.000 evra vraća sam „Vodovod“. Kredit koji je uzet vraća se tempom koji pokazuje da odgovorno radimo“, rekao je Cvetanović.

ministarstvo-gradjevine-1

Zbog stare mreže često je dolazilo do pucanja cevi, pa je gubitak vode iznosio i do 60 procenata, što je u proseku iznosilo 40 procenata od komletno proizvodene vode.

Na osnovu potpisanog trilateralnog ugovora o korišćenju sredstava namenjenih programom, izvršena je i rehabilitacija daljinskog sistema u Srbiji, JKP „Toplana“ je rekonstruisala kotlarnicu Crvena Zvezda, magistralni toplovod od ove kotlarnice do ulice Nikole Skobaljića, a urađeno je i preko 45 podstanica, svaka u vrednosti od 10.000 evra.

„Sredstva koja je nemačka razvojna banka plasirala u naš grad veoma su doboro upotrebljena za kvalitetne razvojne oblasti, očekujem da će ta saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, i kada je u pitanju severni deo vodovododa, preostalo je da se završi još 4 kilometra, što ćemo u narednom periodu, zahvaljujući Ministarstvu i premijeru Aleksandru Vučiću, sigurno uspeti da završimo, rekao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare