Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i u Vranju: Nasilje nije ljubav

VRANJE

U centru Vranja, na šetalištu, od 13:00 časova, tim Odbora za ljudska prava Vranje – SOS Kutak za devojke, obeležio je globalnu kampanju “1 Milijarda ustaje”, čiji je fokus zaustavljanje nasilja nad ženama i devojčicama širom sveta. Ova godina je u znaku jubileja – 10 godina kampanje i 20 godina pokreta “V-Day” iz kojeg je izrastao globalni pokret Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kome učestvuje preko 200 zemalja, uključujući I Srbiju.

“Ovogodišnji moto kampanje je USTANIMO ZA SLOBODU! ima za cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo saosećanja, solidarnost, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju. 

Istog dana je i Dan zaljubljenih, kojim obeležavamo ljubav i poklanjamo pažnju našim najdražima i zato glasno šaljemo poruku I kažemo – NASILJE NIJE LJUBAV.

Devojke su držeći visoko transparente sa porukama “Nasilje nije ljubav“, „Devojke menjaju

svet“ “Važno je da ti budeš dobro”… i iz Vranja podržale globalnu kampanju i poslale  snažne poruke da ceo svet treba da se ujedini u istom, važnom cilju – da nasilje nad devojkama i ženama mora da stane. Aktivistkinje su informisale prolaznike o rodno zasnovanom nasilju, a oni su pisali  osnažujuće poruke za žene i devojke. Na kraju su poleteli baloni kao simbol slobode I života svih devojaka I žena bez nasilja u porodici I partnerskim odnosima.

Ova svetska kampanja je pokrenuta kao reakcija na statistiku da će svaka treća žena u svetu biti žrtva neke vrste nasilja, naročito seksualnog, ili biti prebijena. Na svetu živi oko 8 biliona ljudi i s obzirom na to, ovom statistikom je obuhvaćeno više od jedne milijarde žena.

Po podacima medjunarodnih I domaćih organizacija, u Srbiji svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina je doživela neki vid seksualnog nasilja, 74% njih se nikome nisu obratile za pomoć. U svetu, oko 736 miliona devojaka i žena starijih od 15 godina pretrpelo je nasilje i taj broj, nažalost, I dalje raste.

Prema podacima SOS Kutka za devojke Vranje nasilje je prisutno i u našim životima, na aktivnostima devojke govore I prijavljuju nasilje nad njima i zato pozivamo sve devojke i žene da nam se pridruže u ovoj borbi I šaljemo poruku da nijedna devojka i žena nije sama.

Dovoljno si jaka, ne trpi nasilje! Tu smo da te razumemo, podržimo, saslušamo.

Pozovi: SOS telefon Vranje 0800 001 017, poručuje Odbor za ljudska prava iz Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare