Milicu, Milju, Teodoru, Anu i Janu spaja ljubav prema matematici

NIŠ-KURŠUMLIJA

Milica Vugdelić, Milja Jovanović, Teodora Obradović, Ana Mitić i Jana Dragović su mlade matematičarke, koje dolaze iz potpuno različitih krajeva Srbije iako ih na prvu ne povezuje puno toga, sa druge strane ih povezuje ljubav prema matematici. One svijim radom menjaju svet.

Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ iz Niša uz podršku Startuja, organizuje osmi Forum mladih naučnika. Forum se održava u utorak, 10. maja  u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu.                              „Ideja ovogodišnjeg Foruma jeste promocija devojaka u matematici. Kada smo odlučivali o temi samog Foruma, motivisale su nas reči čuvene matematičarke Marjam Mizarkani. Sa sigurnošću mogu reći da smo odabrali četiri heroine, prave mlade matematičarke. One dolaze iz Niša, Beograda, Kuršumlije“, kaže  Jovan Milić, osnivač Foruma mladih naučnika. „Ovogodišnji Forum je tako koncipiran da će publika u realnom vremenu moći da postavlja pitanja našim govornicama. Pored toga, potrudili smo se da sam Forum tehnički unapredimo tako da smo pripremili pravi vizuelni doživljaj za sve posetioce. Zahvalni smo Univerzitetu u Nišu u čijem prostoru se i ove godine Forum održava. “

                                 Učesnice ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika, diskutovaće na temu: „Dame u matematici, mislite da je nemoguće?“ Slogan ovogodišnjeg Foruma je „I ja imam pravo“, a organizatori žele da pošalju snažnu poruku o važnosti ravnopravnosti dama u matematici.

                                      Podsetimo, tradicija Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to  Republika Srbija.

                                  Milica Vugdelić  je zlatnim slovima upisana u Evropsku istoriju matematike. Kada kažemo da postoje mlade naučnice koje su osvojile sve što se može osvojiti u Evropi, mislimo na mlade naučnice poput Milice Vugdelić.Njeni rezultati zadivljuju i čine ponosnim građane Srbije. Osvajačica je srebrne medalje na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke 2021. godine, Milica osvaja zlatnu medalju i upisuje se zlatnim slovima u istoriju Evropske matematike. Do sada ima preko 100 nagrada osvojenih na domaćim i međunarodnim takmičenjima i olimpijadama iz matematike.

                                 „Mnogi ljudi koje znam stekli su pogrešan utisak o matematici, zato što nisu imali dobrog profesora u školi. Oni misle da svako ko je dobar mora neprekidno da ulaže u rad. To nije tačno, posebno ako imate afinitet prema matematici, svi mnogo radimo, ali daleko od toga da nosimo „tegle“ i po ceo dan rešavamo zadatke“, poručila je Milica svojim vršnjacima.

                                    Za Milju Jovanović su Međunarodne matematičke olimpijade kao „dobar dan“.Osvojiti pohvalu na Međunarodnoj Kavkaskoj olimpijadi iz matematike je veliki uspeh, osvojiti bronzu na Evropskoj olimpijadi iz matematike je još veći uspeh, osvojiti prva mesta na domaćim takmičenjima je uspeh za poštovanje, o srebrnim medaljama na brojnim olimpijada i da ne govorimo.

                            „Generalno, slabo se viđaju matematičarke, ali u poslednje vreme broj se povećava, sve ih je više, baš zbog raznih takmičenja. Kada devojke vide da imaju mogućnost da idu na takva visoko kotirana takmičenja, imaju motivaciju da rade. Ove godine su uveli i žensku Evropsku olimpijadu iz informatike“ – poručila je mlada Milja.

                       Teodora Obradović  sigurnim koracima ide ka uspehu. Teodora Obradović, rođena je 2007. godine u Nišu. Sedmi i osmi razred, ova talentovana mlada dama završava u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i to u odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku. Mlada Teodora je trenutno učenica Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu i to na smeru za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo. Kao učenica prve godine Gimnazije, napisala je i naučni rad predstavljen na Internacionalnoj naučnoj konferenciji na Elektronskom fakultetu u Nišu, što je svrstava u najmlađe učesnice u istoriji.

                       Ana Mitić rešava metematičke tadatke kao od šale.Rođena je u Nišu. Učenica je osmog razreda specijalnog odeljenja za učenike talentovane za matematiku u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu. Vlasnica je oko 100 nagrada i medalja osvojenih na takmičenjima iz matematike, informatike, fizike, hemije i tako redom. Sa izuzetnim uspehom pohađa peti razred niže muzičke škole (klavir). Osvajačica je preko 100 medalja na takmičenjima u znanju, ali je osvajačica i zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na takmičenjima iz ritmičke gimnastike.

                     Jana Dragović je zlato koje obasjava rodnu Kuršumliju. Učenica je Gimnazije prirodno – matematičkog smera u Kuršumliji. Učestvovala je na FLEKS programu, te je godinu dana srednje škole provela u SAD-u. Tokom osnovne i srednje škole, bila je veoma aktivna na takmičenjima iz matematike i fizike.  Decembra 2020. godine, Jana osvaja zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi inovativnih radova. Brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima krunisani su Svetosavskom nagradom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare