Milena Anđelković oslikavanjem kamenih oblutaka pravi od njih male skulpture

NIŠ

Milena Anđelković je mlada niška umetnica koja ljubav prema slikarstvu gaji od malih nogu. Da će se u potpunosti postveti umetničkom radu potvrdila je i kada je upisala Umetničku školu u Nišu ali i kada je usavršavala ikonopis i konzervaciju. Ona za rad inspiraciju pronalazi svuda, a svojom kreativnišću i kamene oblutke pretvara u mala umetnička dela koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Osim toga, svoju ljubav prema slikarstvu deli nesebično i sa drugima kroz radionice slikarstva koje organizuje zajedno sa  slikarkom Marijom Stoiljković a  namenjene su kako starijiom osobama tako i deci. Posebno, kaže, voli da radi sa decom.

                         Osim što pažnju privlači oslikavanjem kamenik oblutaka, Milena se bavi  i unikatnim oslikavanjem komada odeće, ali oslikava i mnoge druge upotrebne predmete kao što su majice, patike ili torbe od platna.

                          „Najispunjenija sam kada se nalazim pred štafelajem i kada slikam. Uglavnom radim slike na platnu. Volim i da obnovim odeću koja se više ne nosi i tako joj dam nov izgled, ali istovremeno je i na neki način recikliram. To su unikatni tekstilni komadi koji ponovo počinju da žive neki novi život. Na taj način, osim što starim odevnim komadima dam novi izgled  doprinosim i  očuvanju prirodnih resursa pa sam lepo spojila sa korisnim“, kaže Milena koja se bavi i štampom.

                         Tragajući za novim, alternativnim, načinima izražavanja svoje kreativnosti Milena je stvorila Mimotvorine, kamene skulpture kojima je udahnula život kičicom i bojama.

                         “ U jednom trenutkumi se javila misao kako bi bilo da se ukrasi kamen koji bi  poslužio kao ukras i deo enterijera, a onda je taj kamen postao i mala skulptura. Volim prirodu i često sam pored Nišave gde su mi kamenčići koji su sami po sebi skulpture privukli pažnju. Kemenčiće oslikavam ručno i dok radim pratim formu kamena i pustim mašti na volju. Koristim akrilne boje koje su zahvalne za rad, a potom to lakiram, jer mi je cilj da sačuvam rustiku kamena, odnosno njegovu suštinu a svojim radom dajem mu poseban, svoj lični pečat  “, kaže Milena.

                         Ova mlada Nišlijka opijena umetnošću svoju kretivnost rado deli sa drugima. Sa slikarkom Marijom Stoiljković već neko vreme organizuje radionice slikanja za starije i decu a neke od njih su održane u Deli prostoru.

                         „Volim ove radionice bilo da radimo sa odraslima ili sa decom. Deca vas dodatno oplemene svojim radom i osmesima koji se pojave na njihovim licima kada sve bude završeno. Jako su talentovani. Sećam se i radionice za odraske koja je bila na temu Meduze, mozaika sa arheološkog nalazišta Medijana. Nekako smo na taj način svi zajedno dali podršku kulturnom nasleđu našeg grada. Za sada je odaziv za ove radionice koje se održavaju svakog drugog vikenda dobar. Ljudi vole da iskažu svoja osećanja slikanjem, a ne manjka im ni kretaivnost. Zajedno sa nama svi u radionici korak po korak, vođeni našim savetima, dolaze do konačne slike koju potom ponesu sa sobom i ona postaje deo enterijera u kome žive“, objašnjava Milena.

              Milenin slikarski opus je bogat i raznovrstan  baš kao što je i sama umetnica, posebna u svakom pogledu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare