Mihajlović štanca dozvole

ŽAGUBICA

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Ekološki ustanak poručio je večeras, na protestu protiv najavljenog otvaranja rudnika zlata na Homolju, da bi ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović trebalo da prestane da “štanca dozvole za istražne radnje stranim kompanijama”.

Protest u selu Laznica kod Žagubice organizovali su Ekološki ustanak i organizacija “Mlavska vojska”, izvestila je TV N1.

Organizatori su upozorili da bi ruda trebalo da bude vađena na površinskom kopu, što bi moglo da nepovratno zagadi reke Mlava i Pek.

“Ako bude rudnika zlata u Laznici, u opasnosti smo da izgubimo ne samo staništa strogo zaštićenih vrsta nego i da izgubimo čitavu prirodu koja nas okružuje ovde u Homoljskim planinama. To su čiste vode, bogate šume, imamo oranice, pašnjake, jelensku divljač, stada ovaca po kojima je poznato Homolje, izgubićemo sam način života, i to ne samo za kratko vreme nego za vekove”, rekao je Ivan Milosavljević iz “Mlavske vojske”.

Aleksandar Jovanović je upitao šta će se desiti sa ljudima u ovom kraju ako rudnik bude otvoren, imajući u vidu da tu živi oko 1.000 stanovnika, a prvi razred osnovne škole pohađa samo šestoro učenika.

“Zorana Mihajlović da se više ne krije, da prestane da štanca dozvole za istražne radnje stranim kompanijama, da dođe ovde i da ovom narodu objasni kako će to biti dobro za njih kada se ovde bude formiralo jalovište i kad im zemlju budu natopili cijanidom. To je postupak koji treba da se sprovede da bi se dobili zlato”, poručio je Jovanović.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare