Migranti se u Preševu zadržavaju i po tri meseca

PREŠEVO

 

U Prihvatno-tranzitnom centru u Preševu do pre dva dana bilo je  smešteno  871 migrant, od tog broja 324 su muškog pola, 131 ženskog.

Medju njima je  292 muške dece do 12 godina, 124 ženska deca do 18 godina, rečeno je JUGpressu u Komesarijatu za izbeglice.

Kada je reč o zemljama porekla njih 397 su iz Avganistana, 267 iz Iraka, 104 iz Pakistana i 74 iz Sirije i ovo su najzastupljenije zemlje.
U Prihvatno-tranzitnom centru u Bujanovcu do pre dva dana bilo je smešteno 220 migranata (46 muškaraca, 40 žena, 96 dečaka i 38 devojčica).

Njih 50 je iz Avganistana, 84 iz Iraka, 68 iz Sirije, 16 iz Irana…
Period zadržavanja u centrima se produžio na tri i više meseci, za razliku od perioda kada je funkcionisala zapadno-balkanska ruta kada su se migranti zadržavali najviše do tri dana.
Iz Komesarijata za izbeglice kažu da je “najčešće”  reč o migrantima koji ulegalno ulaze na teritoriju Republike Srbije uz pomoć krijumčara.

Migranti se sami organizuju kada odluče da  putuju prema Beogradu ili granicama EU,  odgovor je Komesaarijata na pitanje JUGpress kako  oni dalje putuju , prema Beogradu ili granici, organizovano i pod nadzorom policije ili se sami organizuju?

Organizovani prevoz je funkcionisao do marta ove godine dok je funkcionisala ruta.

Saradnja sa lokalnim zajednicama Preševo i Bujanovac je na odličnom nivou i primetan je visok nivo tolerancije i razmevanja prema migrantskom pitanju, kažu u Komesarijatu.
” Procene o dešavanjima za sledeću godinu su nezahvalne. Ono što bi olakšalo trenutnu situaciju i nadolazeći period jeste jedinstven evropski stav oko migrantskog pitanja. Takođe, očekuje se i dogovor EU i Avganistana i Pakistana o readmisiji migranata, a Srbija očekuje da bude deo tog dogovora”, navode u Komesarijatu za izbeglice i dodaju da više ne funkcioniše prihvatni punkt u Miratovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare