Migranti i đaci OŠ “Njegoš” proslavili početak proleća i persijsku Novu godinu

NIŠ

U snovnoj školi “Njegoš” u Nišu održana je nesvakidašnja svečanost. Proslavljen je “Praznik proleća” ali i “Nova godina” po persijskom kalendaru.

Kako objašnjava vd direktor ove škole Bojan Krstić OŠ “Njegoš” Niš je jedina škola u  gradu, koja u svom sastavu delatnosti ima predškolsko, osnovnoškolsko vaspitanje i istureno odeljenje vaspitanja i obrazovanja odraslih, kao i vaspitanje i obrazovanje migranata. U zajedničkoj radionici učenika svih struktura ove škole, prvi dan proleća, koji je ujedno i početak godine u Avganistanu i Pakistanu, čijih državljana ima i među polaznicima ove škole, obeležen je kao Praznik proleća.

„Redovni učenici, članovi Đačkog parlamenta, odrasli učenici (pripadnici srpske i romske nacionalnosti), kao i migranti iz Avganistana i Pakistana, simbolizovano su obeležili dolazak proleća, kao i početak Nove godine prema kalendaru migranata, starog više od 3000 godina. Likovnim radovima, kao i ispisivanjem poruka mira i međusobnih imena na srpskom i paštu jeziku, svi zajedno najavili su ovaj praznik. Predstavljena je trpeza sačinjena od “7S”, odnosno 7 hranljivih sastojaka, čiji nazivi počinju glasom i slovom S, a koji simbolizuju sreću, zdravlje, strpljenje, znanje, toleranciju, ljubav iprosperitet“ kaže vd direktor ove škole Bojan Krstić.

Prema rečima vd direktora škole, Bojana Krstića, OŠ “Njegoš” inače važi za bezbednu školu u kojoj se neguje međusobno uvažavanje i tolerancija. U vremenu, kada se previše govori o raznim oblicima nasilja u školama, u ovoj školi u slozi, zajednički rade i uče učenici raznih nacija, vera, kao i različite starosne dobi u najvećoj slozi i uzajamnom poštovanju.

„Sa njima rade izuzetno kvalitetni i kvalifikovani predavači, koji predstavljaju svojevrsne ambasadore Srbije, zahvaljujući čijem radu, migranti odlaze na svoju krajnju destinaciju, noseći najpovoljnije utiske o Srbiji, sa solidno savladanim srpskim jezikom“, dodaje direktor Krstić.

Učiteljica, Svetlana Milošević, ističe da i migranti pored učenja jezika, uče o kulturnoj baštini Srbije, učestvovavši u obeležavanju i proslavi srpskih praznika.Jer, kako kaže, u zajedničkom učenju, učenici upoznaju lepotu međusobne sličnosti i različitosti, koja ih još više kao ljude zbližava i prosvetljuje.

Svečanu trpezu u školi pripremili su zajedno učenici iz Avganistana i Pakistana i Niša.  u pripremi svečane trpeze pomogla im je Svetlana Milošević  učiteljica na obrazovanju odraslih u OŠ „Njegoš“.

„Mi danas proslavljamo Nou rus,  persijsku Novu godinu koja se uglavnom slavi u centralnoj Aziji. To je najstarija proslava Nove godine. Slavi se preko 3000 godina. Preko 300 miliona ljudi u svetu praznuje ovaj datum. Od 2010. ovaj praznik se nalazi na listi kulturne baštine UNESCA“ , objašnjava Svetlana.  

Novogodišnja trpeza koja je postavljena učionici   je u znaku simbola.“ Haft Sin“ ili „sedam S“ znači da se na stolu postavljaju stvari koje počinju slovom S u persijskom govoru.

„ Tako imamo sip (  jabuku ) koja je simbol života, sir  (beli luk) koji simboliše sreću i strpljenje, sumak (začin blistavosti) i prosvetljenja , serke ( sirće)  za sreću, san đet (vrstu masline) koja je simbol ljubavi, i ono što je neizostavno to je sabze (novogodišnje) zelenilo koje simbolizuje blagostanje, vegetaciju, rast i rađanje novog života. Interesantno je da se tamo služi i posebna vrsta alve  takozvana samanu,  koju pripremaju od pšeničnih klica i koja je neizostavna na njihovom stolu . Ona simbolizuje zddravlje, prosperitet , blagostanje“

Šesnaestogodišnji K.Š  je četiri meseca u Srbiji, u Nišu. Pohađa školu „Njegoš“ iveć je naučio da se služi srpskim jezikom.

K.Š. iz Avganistana kaže sa je u Srbiji na putu za francusku i da je srećan što sa svojim vršnjacima proslavlja „svoju“ Novu godinu iako je daleko od domovine. Kaže „svaka čast“ na srpskom gledajući novogodišnju trpezu u znaku simbola  

U  školi “Njegoš” ističu, da ovakav vid nastave, pored obrazovne strane i  vaspitno utiče na  sve njihove učenike, da u međusobnoj različitosti pronalaze lepotu i motiv za prijateljstvom i međusobnim uvažavanjem

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare