Meteorolozi predviđaju topliji mart od proseka

NIŠ

Februar je na izmaku a obeležile su ga pomalo neočekivane temperature za ovo doba godine.Vreme je bilo promenjivo, pa su se često smenjivale visoke temperture, suzneđica, kiša i niške temperature. Jutra su bila hladna, a tempertura se u toku dana u nekoliko navrata pela i do 20 podeoka. Prema rečima Zorana Vasiljevića, šefa Meteorološke stanice u Nišu, do  kraja februara očekuje nas upravo takvo vreme sa temperaturnim oscijalacijama ali i blagim porastom dnevnih temperatura.                 

„Očekujemo da  mart bude toliji od proseka kao što je bio i februar. U nižim predelima srednja temperatura biće između sedam i devet stepeni a u planinskim predelima između jedan i tri stepena.Biće oko dva stepena toplije od proseka za mart.Mart će biti nešto suvlji kada su u pitanju padavine i očekuje se da u nižim predelima one budu između 30 i 50 litara po metru kvadratnom a u višim, planinskim, predelima do 60 litara po metru kvadratnom. Znači,mart će biti topliji od proseka i nešto suvlji“, kaže Zoran Vasiljević, šef Meteorološke stanice u Nišu.

                 Stabilizacija vremena se očekuje u aprilu. Tada će u jugu zemlje vreme biti u okvirima proseka a na severu nešto suvlje i toplije.

              „Ono što nije dobro a to treba da znamo je da je ovo nekoliko dana u februaru koji su bili jako topli sa temperaturom od 18 do 20 stepeni nije dobro uticalo na vegetaciju jer je ona ranije počela da se budu, a posebno ne odgovara voću zbog ranijeg cvetanja“, dodaje Vasiljević.

                Ovakve vremenske prilike mogu naneti štete voću jer se u prvim danima aprila može desiti pojava jutarnjih mrazeva. Prema rečima Vasiljevića početak aprila je najkritičniji za pojavu mrazeva i godinama unazad zbog toga strada voće koje je počinje da cveta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare