Meštani Duge Poljane ne žele azil za pse u svom selu

NIŠ-GADŽIN HAN

Žitelji sela Duga Poljana u Opštini Gadžin Han okupili su se na protestu ispred zgrade mesne Opštine kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog izgradnje regionalnog azila. Oni su od nadležnih zatražili da preistpitaju odluku o izgradnji azila u njihovom selu i najavili da će ukoliko to ne učine radikalizovati proteste. Okupljenima se na protestniom skupu obratio predsednik Opštine Gadžin Han, Milisav Filipović koji ih je pozvao na sastanak u sredu 20. juna u 8 sati.

                           Protest su podržali i članovi udruženja za zaštitu životinja koji ističu da izgradnja azila neće smanjiti pse na ulicama. Navode da po Zakonu o dobrobiti životinja vlasnički pas mora biti vakcinisan, čipovan i sterilisan, te da ne može da se razmnožava sem ako nije reč o odgajivačnici, ali se ne poštuje, te da je rešenje ovog problema zapravo u primeni zakona, a ne uzgradnji azila koji vide kao “logor za pse”.

                        Meštani kažu da u njihovom selu nije izgrađena kanalizaciona mreža, kao i da postoji problem sa vodosnabdevanjem posebno u letnjim mesecima.

                        “Kanalizacije nema, a imamo i problem sa vodom. Kako će taj azil da se čisti, smrad će biti nepodnošljiv. Psi se doseljavaju što znači da mi moramo da se odselimo, jer buku i neprijatne mirise nećemo moći da izdržimo s obzirom na to da će azil biti izgrađen na svega par stotina metara od prvih kuća”, kaže jedna meštanka.

                        Žitelji Duge Poljane kažu da nisu protiv izgradnje regionalnog prihvalitišta, ali da smatraju da azilu nije mesto u selu.

                      “Nije malo dovesti 2.000 pasa. Niko od nas nije protiv izgradnje azila, ali bi trebalo da bude izgrađen na mestu koje je za to predviđeno tako da ne ometa one koji tu žive”.

                        Projekat “Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu”  zajednički sprovode Grad Niš, opštine Svrljig i Gažin Han uz podršku Vlade Švajcarske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Sredstva opredeljena za ovaj projekat iznose 27.500 švajcarskih franaka od čega je Ministarstvo izdvaja 18.900, a Grad Niš  8.600. Azil će se prostirati na 11 hektara površine i moći će da primi 2.000 pasa.

                        Gradonačelnica Niša Dragan Sotirovski tvrdi da neko pokušava da celu priču politizuje ali da tome nema mesta jer je dobrobit životinja na prvom mestu. Ona ističe da se za ujede pasa godišnje isplaćuje 100 miliona dinara i da su zbog toga olučili da ovaj višegodišnji problem sistemski reše.

                              „Prednost prihvatilišta je što će biti u skladu sa zahtevima i standardima EU. Nalazi se van gradskog naselja, na parceli sa vodom i strujom, sa volonterima, zaposlenim veterinarom, video nadzorom, obezbenjem, psi su zaštićeni u ograđeni u prirodi sa puno zelenila, navodi gradonačelnica i podseća da se u centru grada, u Tvrđavi godinama nalazi nelegalno prihvatilište na koje niko nema primedbe iako psi žive u nehumanim uslovima.

                                 „Slična je situacija i sa još nekoliko prihvatilišta na obodima grada. Želimo da psi borave u humanim uslovima. Biće prevoženi opremljenim kaminoma a hrana, voda, higijena i veterinarska zaštita biće im dostuni 24 časa svih 12 meseci u godini“, kategorična je gradonačelnica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare