Meštani Čamurlije prekunili blokadu, svašta im obećano samo da se ne bune

NIŠ

Stanovnici Čamurlije kraj Niša odlučili su danas stopiraju  blokadu regionalnog puta Niš-Aleksinac, koja traje već osam dana, nakon sastanka sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i obećanja da će već naredne nedelje dobiti saobraćajnu signalizaciju na toj deonici puta.   Meštani su proteklih osam dana svakodnevno na jedan sat blokirali put, kako bi se izborili za postavljanje saobraćajnih znakova i “ležećih policajaca” koji će vozači naterati da smanje brzinu. Blokadu puta inicirala je nesreća koja se dogodila pre dve nedelje u kome je teško povređen šesnaestogodišnji dečak, ali meštani Čamurlije dodaju da je saobraćajnih nesreća bilo i ranije a neke i sa smrtnim ishodom.

           Prema njihovim rečima, na putu kraj sela ne postoji ni jedan saobraćajni znak koji bi vozače upozorio da nailaze na naseljeno mesto, a proteklih decenija više od deset meštana je poginulo u udesima, dok je veliki broj teže ili lakše povređen.

         Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da su meštani krenuli “kontra” putem i najpre su protestovali, a onda tražili pomoć opštine Crveni krst i grada.

         „Sa građanima Čamurlije dogovoreno šta i kako ćemo rešiti problem sa kojim se oni sada suočavaju.U međuvremenu je Grad  obavestio o svemu „Puteve Srbije“ koji su pristupili izradi projektne dokumentacije za postavljanje određene signalizacije koja bi trebalo da završi naredne nedelje. Građani su, kao jedo od mogućih rešenja tražili i da se produži autobuska linija što će Direkcija za gradski saobraćaj već narednih dana razmatrati a dogovoreno je da, ako je to jedan od načina rešenja problema, da od 1.septembra autobuska linija bude produžena do naselja i ono dobije gradski prevoz“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

       Dodala je da se Grad postarati i o tome da meštani dobiju i uređeni stajalište za autobusku liniju.

       “Taj put u nadležnosti “Puteva Srbije”, jer da je naš lokalni put mi bi problem odavno rešili. Mi smo “Puteve Srbije” obavestili i počeli su su sa izradom tehničke dokumentacije”, izjavila je Sotirovski.

      Predsednica Saveta građana Čamurlije Svjetlana Ilić je, nakon sastanka u Gradskoj kući, kazala da je zaustavitii proteste i blokadu puta do  7. juna, pošto bi do tada trebalo da bude ispunjen njihov zahtev o postavljanju saobraćajne signalizacije.

      “Dobili smo informaciju da “Putevi Srbije” završavaju tehničku dokumentaciju i da će naredne nedelje biti postavljeni znakovi koje smo tražili. Novi sastanak sa gradonačelnicom imamo 7. juna i ukoliko obećanje ne bude ispunjeno nastavljamo sa protestima”, rekla je Ilić.

      Ona je dodala da su se za istim zajtevom obratili i GO Crveni Krst  i Polisijskoj upravi.

     „Zahtevi su usporavanje brzine na deonici Čamurlijski put, odnosno na deonici regionalnog puta kojiprolazi pored naseljenog mesta. Predložili smo postavljanje „ležećih policajaca“ i obeležavanja pešačkog prelaza. Putevi Srbije sagledaće celokupnu situaciju i uradiće ono što je u njihovoj nadležnosti“, kazala je  Ilić.

    Prema rečima meštana na sastanku su dobili i obećanje o izgradnji bulevara na toj deonici puta, dva  kružna toka, a bilo je reči i o uredjenju groblja i o izgradnji kanalizacije u Čamurliji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare