Mere podrške ruralnom razvoju “Ipard program”

NIŠ

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 25. decembra 2017. raspisalo je prvi javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – kupovinu nove mehanizacije i opreme.

Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća i ostali usevi (određene vrste žitarica i industrijskog bilja). Za opremu i mehanizaciju mogu da konkurišu poljoprivrednici za sve vrste proizvodnje sa ograničenjima u pogledu minimalnog poseda a zatim da li je reč o žitaricama, voću ili povrtnjaku.

Danas je u Nišu u Privrednoj komori održano predvanje na kome su učestvovali zainteresovani subjekti i  na kome se razgovaralo o načinu  konkurisanja kao i korišćenja sredstava  IPARD  podsticajnih sredstava. Predstavnici Privredne komore Srbije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upoznali su sve zainteresovane sa osnovnim uslovima programa, pravilima i načinima na koje se mogu koristiti predpristupna sredstva EU namenjena poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji.

Ljubiša Savić iz biljarske zadruge „Plantamel“ iz Svrljiga kaže da se ova zadruga već 18 godina bavi otkupom i izvozom lekovitog bija. Do dasa nisu koristili sredstva bilo kakvih fondova a sada su zainteresovani za korišćenje sredstava IPARD fondova

„ Naše tržište je Evropska unija. Trenutno otvaramo prostor i sa Sjedinjene američke države, ali bez Evrope ne možemo. Želimo da uđemo u sistem podrške IPARD programa jer bez ulaska u veliki sistem ne možemo da radimo. Naše tržište je malo, skučeno, ali uz pomoć nape države želimo da proširimo proizvodnju“, kaže Savić. On je rekao da sistem „Plantamel“ ima registrovanih oko 300 birača.

Ministarstvo poljoprivrede je več raspisalo prvi konkurs iako još uvek nije potpisan finansijski sporazum i sredstva još uvek nisu na raspolaganju, rekao je danas u Privrednom komori Niš Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

„ Dobar potez države je da je odlučila da na vreme krene sa prikupljanjem ponuda, zahteva zainteresovanih strana za finansiranje sredstvima iz Evropske unije. Privredna komora je rešila da iskoristimo ovaj trenutak da krenemo u intenzivniju promociju samog programa“ rekao je  Bogunović i  istakao da svako ko želi da konkuriše mora da poznaje pravila koja moraju da se ispoštuju i o njima je ovoga puta bilo reči.

Bogunović je podsetio da je IPARD program odobren pre više od dve godine ali na „ na žalost nismo prošli implementaciju prošle godine i nadamo se da će sada zvanični izveštaj revizora potvrditi nezvanične rezultate date krajem prethodne godine koji su bili pozitivni i da ćemo vrlo skoro krenuti u realizaciju .“ rekao je on.

IPARD programom je predviđeno da sredstvima mogu da se podrže dve takozvane mere – jedna se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava a druga mera su investicije u fizičku imovinu za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Korisnici Prvog IPARD programa mogu biti fizička lica, preduzetnici, zemljoradničke zadruge i privredna društva, odnosno mikro, mala i srednja pravna lica.

Ovaj program predviđa korišćenje sredstava u proizvodnji mleka, mesa, povrća i voća i ostale useve – žitarice, uljarice i šećerne repe. Minimalni iznos podsticaja je 5000 evra a maksimalni 700 000 evra za sektor voća, povrća i useva a milion za sektor mleka i mesa. Korisnik može dobiti maksimalnu podršku od 1,5 miliona evra.

Kod investicija u imovinu za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva korisnici mogu da budu preduzetnici, privredna društva, zemljoradničke zadruge kao i mikro, mala i srednja preduzeća.

Intenzitet pomoći može biti 50 posto prihvatljivih troškova, dok investicije koje se odnose na skladištenje otpada maksimalni intenzitet pomoći može biti veći još za 10 procenata, ukupno 60 posto.

Minimalni iznosi investicija kod prerade mleka, mesa voća i povrća iznose 10.000 evra . Maksimalni kod prerade mleka iznose dva miliona evra, kod prerade mesa milion , koliko j predviđen i maksimum kod prerad voća i povrća.

Korisnici  IPARD II programa ne mogu da prime više od dva miliona evra javne podrške.

Na sastanku je rečeno da korisnici ne mogu da budu oni koji imaju manje od dva hektara zemlje ili nedovoljan broj grla stoke kao ni veliki agro proizvođači.

Zahtevi za odobravanje prava na podsticaje se mogu podneti do 26. februara 2018. godine.

Javni poziv za kupovinu novih traktora biće raspisan 4. januara 2018. godine, a rok za podnošenje zahteva biće od tog dana do 26. februara 2018. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zorica grujicic
Zorica grujicic
3 godine pre

Rado bi porucila vaše čajeve! Treba mi kontakt
Hvala