Meksiko u srpskoj štampi

NIŠ

Izložba „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“, nastala povodom obeležavanja 75 godina diplomatskih odnosa Srbije i Meksika, otvorena je juče u holu Istorijskog arhiva u Nišu.    Izložba će trajati do 5. avgusta.

Izložbu je priredila Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” iz Beograda, u saradnji sa udruženjem “Adligat” i ambasadom Meksika u u Srbiji.

Ovom prilikom predstavljen je istoimeni digitalni portal koji sadrži 353 članaka o Meksiku objavljenih u istorijskoj štampi Srbije u periodu od 1844. do 1953. godine, a o kome je govorio bibliotekar-savetnik u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, autor izložbe Adam Sofronijević.

                             Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva Niš, istakla je da su odnosi zmeđu dve zemlje počeli mnogo pre uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa.

                                “Prvi članak koji je napisan o Meksiku u novinama u Srbiji datira iz 1844. godine. Očigledno da daljina između naše dve zemlje koja je jako velika ne može da spreči da naša veza bude i te kako jaka i da oduvek postoji interesovanje između naše dve zemlje”, navela je Snežana Radović.

                              Većnica za kulturu i turizam grada Niša Adriana Anastasov, istakla je da joj je drago što ova izložba približava kulturu “geografski dalekog ali nama bliskog Meksika”.

                              Zamenik šefa misije ambasade Meksika u Srbiji, ministar Huan Roberto Gonsales Ramires, izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja ove izložbe u Nišu, “jednom od najlepših gradova u Srbiji”.

                             “Kada se nalazimo u prijateljskoj zemlji kao što je ova, velika je čast i zadovoljstvo da predstavljamo svoju zemlju. Posebno kad ljudi, kao što je ovde, znaju za naše telenovele, čuli su za naše pesme i jela i probali neka od njih. Ovom izložbom ne prikazujemo samo prošlost nego radimo i na produbljivanju naših budućih veza”, rekao je Huan Roberto Gonsales Ramires.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare