MEDVEDJA : DA LI JE IZBORNA KOMISIJA FORMIRANA PO PRESUDI UPRAVNOG SUDA?

MEDVEDJA

Predsednik Privremenog organa opštine Medvedja Nebojša Arsić rekao je danas JUGpressu  da je taj organ doneo  odluku o novom  sastavu Opštinske izbrone komisije a posle presude Upravnog suda da bi Grupa gradjana za Gornju Jablanicu, pokojnog predsednika opštine Medvedja Slobodana Draškovića, trebala da ima tri člana u toj komisiji, proporcionalno rezultarima ostarenim na poslednjim lokalnim izborima, umesto jednog, koliko su im ranije dali .

Arsić je rekao da Opštinsku izbornu komisiju sada čine tri predloga Grupe gradjana koji su se, po njegovim rečima, „sami dogovorili da jedan predstavnik bude ispred Grupe gradjana i po jedna ipsred SPS i PUPS-a, koji su bili sa njima u koaliciji.

SNS ima dva člana, jednog DS i jednog Partija demokratskog delovanja.

Na naše pitanje da li to znači da , praktično, SNS ima sada četiri svoja predstavnika jer se pripremao potpisavanje kolaicionog sporazuma, po nalogu iz Beograda, SPS i PUPS-a sa naprednjacima, Arsić je rekao da je „ komisija formirana u skladu sa odlukom Upravnog suda“.

 

Predstavnik Grupe gradjana za Gornju Jablanicu  Goran Ivanović rekao je danas  JUGpressu  da Privremeni organ nije uvažio predlog  te grupe za njihove predstavnike u Opštinkoj izbornoj komisiji niti presudu Upravnog suda.

„Oni su skupljali potpise bivših odbornika da bi ubacili, umesto naša dva svoje predloge za članove Opštinske izborne komisije.  Zato su i izabrali predstavnike SPS i PUPS-a koji su sada njihovi koalicioni partneri. Ali, ono što mora da se zna i o čemu postoje pisani doklumenti je da se SPS i PUPS nigde nisu posebno spominjali na našoj listi na predhodnim izborima su njihovi članovi predstvanici su učestvovali kao kandidati Grupe gradjana pa je u suprotnosti sa zakonom da člnaovi Privremenog organa sada u naše ime predlažu i ubacuju  ljude po svom izboru“, rekao je Ivanović.

On je dodao da  je Privremeni organ prekršio zakon jer kasni sa predizbornim radnjama  i da namerno ostavljaju veoma malo vremena za njih.

Ivanović , koji je i bivši predsednik Skupštine opštine Medvedja, smatra da je razlog tome strah lokalnog SNS da će gradjani Medvedje i na ovim izborima u velikom broju glasati za Grupu gradjana za Gornju Jablanicu  jer se kaže „u Medvedji svi znaju  i sve zna, naročito ko je ko“.

Izbori su raspisani 27. jula i po zakonu, obrasci za prikupljanje potpisa su trebali da busu proglašeno u roku od tri dana.

Medjutim, zbog presude Uprvanog suda od 2. avgusta . koja se odnosi na sastav Opštinske izborne komisije, ti obrasci su nevažeći.

Privremeni organ je odluku o novom sastavu Opštine izboren komisje doneo tek juče , osam dana od presude Upravnog suda  a  obrasci su objlavljeni tek danas.

U Partiji demokratskog delovanja (PDD) je JUGpressu  rečeno da Privremeni organ namerno opstruira zakonske obaveze, osljanjajući se na to da imaju većinu da  će uvek donositi  odluke koje njima odgovaraju.

U ovom stranci koja okuplja Albance a njen predsednik je Riza Halimi kažu i da Privremeni organ odbija da im dostavi zapisnik o formiranju Opštinske izborne komisije.

Lokalni izbori u Medvedji zakazani sa 13 . septembar .

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milan
Milan
8 godine pre

Zasto je vlast uopste izgubila kredibilet i srusena,pa su zatim zavedene privremene mere, to treba da brine Grupu Gradjana, pored izbora kandidata koji ce ih voditi???Tesko pitanje, jer je izbor sirok?

Simpatizer Grupe građana "Za Gornju Jablanicu"
Simpatizer Grupe građana "Za Gornju Jablanicu"
8 godine pre

Što se tiče Arsićeve izjave da su se iz grupe građana “sami dogovorili da jedan predstavnik bude ispred Grupe gradjana i po jedna ipsred SPS i PUPS-a, koji su bili sa njima u koaliciji”, to je čista izmišljotina da ne upotrebim grublju reč. Kao prvo predlog osnivača Grupe građana koji je podneo njihov ovlašćeni zastupnik nije uopšte usvojen, već je usvojen predlog bivšeg predsednika odborničke grupe (bez potpisa i pečata grupe građana) kome je TRI puta prestao mandat. Prvi put kada je Skupština raspuštena, drugi put kada je na dužnost stupio privremeni organ a treći put kada su svi odbornici raspuštene skupštine (takođe i predsednik odborničke grupe gospodin Jakšić) dobili pismeno “rešenje o razrešenju sa mesta odbornika” koja je potpisao lično gospodin Arsić. Postavlja se pitanje kako posle tri razrešenja gospodinu Jakšiću i dalje traje funkcija na osnovu koje predlaže članove Opštinske izborne komisije. Na kraju stoji i tvrdnja da SPS i PUPS nikada nisu učestvovali u radu raspuštene Skupštine jer o tome ne postoji nikakav koalicioni sporazum odnosno pisani trag, već su u istoj skupštini njihovi članovi bili odbornici Grupe građana “Za Gornju Jablanicu”. Jedino se zna da na predstojeće izbore idu u koaliciji sa SNS-om, a da je ovo tek početak prljavih predizbornih radnji koje će opštinski odbor SNS podpomognut uticajima iz Beograda, voditi u Medveđi.