Međunarodni dan žena na selu

BEOGRAD

Danas se obeležava Međunarodni dan žena na selu, ali to nije jedini dan kada treba da ih se setimo. Žene su glavne pokretačice kulturnog i društvenog života na selu, pa ipak njihov rad, kao i njihovi problemi ostaju marginalizovani i nevidljivi, saopštio je BeFem.

“Od pravljenja vrtića i vatrogasnih udruženja, preko organizovanja raznih kulturnih sadržaja, do uvođenja biblioteka, žene na selu pokazuju da je kultura na selu ne samo moguća, nego i potrebna. Ipak, ženska seoska udruženja se suočavaju sa raznim preprekama poput patrijarhalnih vrednosti i nedostatka osnovne infrastrukture za dostojanstven društveni život i razvoj zajednice, i potrebna im je podrška.

Medijska produkcija BeFem je tokom prethodnih godina serijom filmova beležila različite ženske inicijative, a sada smo u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel (Heinrich-Böll-Stiftung) snimili film o mladim, obrazovanim ženama iz sela Markovac koje su entuzijastično napravile seosku biblioteku, a potom krenule sa projekcijama filmova, predstava, bibilioterapijom, i raznim sadržajima za najmlađe.

Film je dostupan na BeFem-ovom Youtube kanalu, a dajemo vam ga na raspolaganje na linku ukoliko želite da ga prikažete.

Podsećamo da se i o ženskim problemima na selu retko govori. Seoske zajednice su često izrazito tradicionalne i patrijarhalne i otežavaju mogućnosti za lični i profesionalni razvoj žena, one su ekonomski, i na svaki drugi način ugroženije nego žene iz grada. Statistika pokazuje da je samo 17 odsto seoskih žena, koje imaju pravo da upravljaju, ili su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, dok 88 odsto kuća u selu se nalazi u vlasništvu muškaraca. O njihovom teškom položaju govori i činjenica da 60 odsto žena na selu uopšte nema uplaćeno penzijsko osiguranje. Radni dan žene na selu traje i do 15 sati, jer uključuje tradicionalne poslove vezane za kuću, bavljenje teškim fizičkim poslovima, kao i brigu o starijim članovima porodice, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare