Medjunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a

LESKOVAC

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra obeležen je Međunarodni dan sećanja na preminule od side. Dr Zorana Kulić, specijalista epidemiolog, kaže da se poslednjih 34 godine svake treće nedelje u maju u svetu i poslednjih 14 godina kod nas obeležava ovaj dan.

„Ovogodišnji slogan je „Zaustavimo AIDS zajedno“. Performans se održava u petnaestak gradova u Srbiji, kao i besplatna savetovanja i testiranja u institutima i Zavodima za javno zdravlje. Potrebno je povećati svest ljudi da mopraju da obave testiranje na aids, pogotovu ako su imali neko od rizičnih ponašanja, kao što su seksualni kontakti sa nepoznatim osobama bez upotrebe kondoma, intravenski korisnici droga koji gde više osoba koristi isti špric, deca HIV pozitivnih majki, jer se virus može preneti sa majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenja.

Mi preporučujemo svakom ko sumnja da je došao u kontakt sa osobom koja ima HIV virus da uradi test, jer blagovremeno otkrivanje omogućuje i blagovremenu primenu antiretrovirusne terapije. To omogućuje smanjenje virusa u krvi i uspostavljanje noramlnog života kod lica koja su obolela ili koja su HIV pozitivna. Danas se AIDS smatra za hroničnu bolest, sa kojom se može kvalitetno i dugo živeti.“

 

U Srbiji je od 1984. do danas ukupno HIV pozitivnih osoba je 3480, od toga 1896 je obolelo, a umrlo je 1204. Najveći broj obolelih je u Beogradu, od kojih je većina muškaraca homoseksualnih sklonosti. U jablaničkom okrugu je u ovom periodu HIV pozitivno je 30 lica, a sa manifestovanim oblikom bolesti je 20, a desetoro su nosioci virusa, odnosno lica koja nemaju znake bolesti, ali su izvor zaraze za druga lica.

Performans su organizovali Zavod za javno zdravlje, lokalna samouprava i Crveni krst, a učestvovali su i učenici OŠ „Kosta Stamenković“ i predstavnici Đačkog parlamenta Gimnazije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare