Medjunarodna smotra scenskog učiteljskog stvaralaštva

LESKOVAC

Učiteljsko društvo Leskovac organizovalo je Interkulturalnu 7. međunarodnu smotru scenskog učiteljskog stvaralaštva. U leskovačkom Narodnom pozorištu nastupilo je deset najbolje selektovanih predstava iz Srbije, pobednici regionalnih festivala. Međunarodni karakter smotri dalo je učešće predstave iz Skoplja (Makedonija) i mladi glumci iz Srebrenika u Bosni i Hercegovini. Žiri, po sopstvenom priznanju, nije imao ni malo lak zadatak da među mnogo odličnih odabere najbolje. Za najbolju predstavu u celini prvo mesto na republičkom takmičenju osvojila je OŠ „Petar Kočić“ iz Inđije za predstavu „Hoću da se igram“. Drugo mesto osvojila je OŠ „Vuk Karadžić“ Lebane i predstava „Crvenkapa“, a treća je OŠ „Kosta Đukić“ iz Mladenovca i predstava „Tiganj“. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Marku Čanadiju (OŠ „Petar Kočić“ Inđija), koji je igrao Pecu zeca u predstavi „Hoću da se igram“. Najbolja ženska uloga je Iva Pavlović (OŠ „Kosta Đukić“ iz Mladenovca), tetka Cica iz predstave „Tiganj“. Luka Milosavljević (OŠ „Vuk Karadžić“, Kraljevo), Apolonov leptir u predstavi „Kažem glasno svetu, hoću da sačuvam planetu“ je odigrao najbolju mušku epizodnu ulogu, koju je podelio sa Jakovom Miljkovićem (OŠ „Vuk Karadžić“ Lebane), koji je glumio jednog od braće Grim u „Crvenkapi“. Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu pripala je Jeleni Čukanović (OŠ „Vuk Karadžić“, Kraljevo), kao reporteru Nadi Otkrivalić, u predstavi „Kažem glasno svetu, hoću da sačuvam planetu“. Nagrada za najbolju scenografiju dobila je OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lebana za „Crvenkapu“, uz obrazloženje žirija da, iako je bilo bogatijih i većih scenografija, nagrada je dodeljena zbog svrsishodnosti same scenografije. Najbolji kostim imala je predstava „Princeza na Zrnu graška“ OŠ „Desanka Maksimović“ iz Novog Pazara. Najbolji scenski pokret OŠ „Kosta Đukić“ Mladenovac, „Tiganj“, a najbolji izbor muzike OŠ „Vuk Karadžić“ Lebane, „Crvenkapa“. Specijalnu nagradu žiri je dodelio za originalni tekst i njegovu angažovanost predstavi „Kažem glasno svetu, hoću da sačuvam planetu“, OŠ „Vuk Karadžić“ Kraljevo. Posebna nagrada za tumačenje lika Vuka u predstavi „Crvenkapa“ dodeljena je Luki Stankoviću iz OŠ „Vuk Karadžić“ u Lebanu. Najbolja režija Slobodanka Boba Oparnica, OŠ „Petar Kočić“ Inđija.


Dodeljene su i međunarodne nagrade, a tu je najbolja predstava u celini bila kao i na republičkom takmičenju, „Hoću da se igram“ OŠ „Petar Kočić“ iz Inđija. Drugo mesto pripalo je OUU „Braća Miladinovci“, Skoplje, za „Svadbata na Liska i Zajko“. Treća nagrada ide u Srebrenik, JUU „Prva osnovna škola“, „Kad se bajke sretnu“. Najbolji glumac je i ovde Marko Čanadi, a najbolja glumica Anastasija Stojanovska Liska u „Svadbata na Liska i Zajko“.


U okviru manifestacije održana je, u prostorijama Centra za stručno usavršavanje, tribina „Učitelj, umetnik pozorišne scene“, na kojoj se govorilo o sceni u školskoj klupi i kompetentnosti učitelja za stvaranje umetničkih predstava. Na tribina su govorili članovi žirija, Zoltan Fridman, pozorišni reditelj iz Rume, Miodrag Krčmarik, profesor umetnosti fakulteta u Prištini i Dušan Blagojević, profesor književnosti i predsednik podružnice društva za srpski jezik.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare